Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Inarin yhdistys

Inari
Navigaatio päälle/pois

Jäsenkirje kevät 2023

Hyvä Luonnonystävä!

Kirjailija Seppo Saraspää kirjoittaa hänen ja luontokuvaaja Pertti Turusen tekemässä Inarijärvi kirjan saatetekstissään seuraavasti.

”On suoranainen ihme, että teknistyneessä, kiireisessä ja tehokkuutta tavoittelevassa maailmassa on säilynyt Inarijärven kaltainen rauhan ja hiljaisuuden tyyssija. Sen arvoa ei ole täysin käsitetty. Inarilaisille järvi on liian lähellä ja tuttu, muille suomalaisille liian etäinen.

Järvellä tapaa nykyään yhä useammin keskieurooppalaisia kanoottiretkeilijöitä. Autiotupien vieraskirjat täyttyvät heidän ylistyskirjoituksistaan. Urheilukalastajat ja retkeilijät palaavat järvelle vuosi vuoden perään.

Saraspää ja Turunen haluavat kirjallaan herättää keskustelua maailman mitassakin ainutlaatuisesta järvierämaasta. Säilyköön se tuleville polville. Säilyköön Inari seutuna, jossa kotkat pesivät, seutuna, jonka rantametsässä tapaa karhun jäljet ja jossa poromies ja kalastaja yhä harjoittavat ammattiaan, seutuna, jossa joutilaan kulkijan mieli voi lentää vapaana kuin tiira korkealla heinäkuun autereessa”.

 

Kaksi viimeistä vuosikymmentä rahoittajatahot ovat yrittäneet valjastaa Inarijärven massamatkailun palvelukseen. Viimeisimmät yritykset näistä ovat lomakyläsuunnitelmat Nanguniemeen ja Miesniemeen. Näitä edeltävät yritykset olemme onnistuneet torjumaan. Inarijärvi tarvitsee turvan tämän kaltaisilta suunnitelmilta.

Inarin Luonnonystävät ry. esittää ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriöille Inarijärven kansallispuiston perustamista. Järvi tarvitsee sen käytölle ja hoidolle kokonaisvaltaisen suunnitelman. Tulevien sukupolvien tulee saada kokea jotain samaa, mitä Saraspää kuvaa yllä.

Yhdistys on hereillä monien asioiden suhteen, mutta tämän vuoden toiminnan painopiste on kansallispuistohanke. Tärkeää on saada Inarin kunnan ja Saamelaiskäräjien päättäjät aloitteeseemme suopeiksi. Jokainen voi tahollaan edistää tavoitetta nytkähtämään eteenpäin. Aiheesta tapahtumia ja keskustelua voit seurata nettisivuiltamme.

Yhdistyksen kevätvuosikokous on ma 27.3.2023 klo 18 alkavan vaalipaneelin jälkeen. Paneelissa on kuusi tentattavaa eri puolueista. Ehdokkaista paikalle ovat lupautuneet Mikkel Näkkäläjärvi, Vesa Puuronen ja Mika Riipi Rovaniemeltä sekä Sauli Kukkamaa, Nina Niittyvuopio ja Anna Roos Inarista. Keskitymme paneelissa ympäristöaiheisiin kuten luontokato ja ilmastonmuutos. Paneelia voit seurata suorana netistä Radio Inarin kautta.

Muutakin on. Ivalon kirjastossa ti 7.2 klo 18 pienimuotoinen lumijälkivisa. ”Luonto lainassa viikolla 6” kirjastossa on esillä ilmastokriisiin liittyvää kirjallisuutta. Keväämpänä järjestettävistä tapahtumista, lintu- ja kesäretkistä saat tarkempaa tietoa myöhemmin. Seuraa Inarilainen – lehden yhdistyspalstaa ja nettisivujamme. Tervetuloa tapahtumiin!

 

Terveisin Ilkka Roininen, pj.

Inarin Luonnonystävät ry.