Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Hämeenlinnan seudun yhdistys

Hämeenlinnan seutu
Navigaatio päälle/pois

Hämeenlinnan seudun paikallisluontokohteita

Aulanko. Kuva: Jarkko Penttinen

Ahveniston luonnonsuojelualue
Alue perustettiin elokuussa 1964, joka on kooltaan 68 hehtaaria. Se on toiminut kautta aikain kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualueena, jossa sijaitsee mm. 6 km:n pituinen luontopolku. Polulla on 22 rastia, joissa tutustutaan Ahveniston monipuoliseen harjuluontoon. Ahvenistonharjun kasveista harvinaisimpia ovat vanakeltto (Crepis praëmorsa) ja hämeenkylmänkukka (Pulsatilla patens), joka on Kanta-Hämeen maakuntakukka.

Aulangon puistometsä ja luonnonsuojelualueet
Hämeenlinnan Aulanko on tunnettu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajalta, joka tarjoaa paljon hienoja maisemia ja nähtävyyksiä. Luonnonsuojelualueeseen kuuluvan englantilaistyyppisen puiston historia alkaa vuodesta 1883 ja alueelta löytyy edelleen mm. lampia, huvimajoja ja temppeleitä sekä muita rakennuksia. Linnavuoren 33 m korkeasta näkötornista avautuu upea kansallismaisema Aulangonjärvelle. Järven itäpuolelle perustettiin kesällä 2018 Sibeliuksen Metsän luonnonsuojelualue, joka on kooltaan 97 hehtaaria.

Evon retkeilyalue
Lammilla sijaitsevan retkeilyalueen kokonaispinta-ala on 4862 hehtaaria, josta suojelumetsää on 1300 hehtaaria. Evolla on jopa 100 vuotta vanhaa lehtikuusikkoa. Merkittyjä patikkareittejä on n. 70 km ja lisäksi lyhyempiä 2-4 km pituisia luontopolkuja. Retkeilyalueella on mahdollista yöpyä laavuissa, uida, meloa ja virkityskalastusalueella voi harrastaa vaikkapa lohikalastusta. Maastot sopivat hyvin myös pyöräily- tai ratsastusharrastuksiin.

Hattelmalanharjun luonnonsuojelualue ja Hattelmalanjärven lintutorni
Harju on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas harju- ja lehtokokonaisuus. Se on kooltaan 39 hehtaaria, josta suojeltua aluetta on 25 ha. Hattelmalanharju on kuulunut vuodesta 2010 Natura -ohjelmaan. Harjun kasvillisuutta on mm. varstasara, mäkiminttu, pähkinäpensas, lehtoarho ja lehto-orvokki.

Hattelmalanjärvellä levähtää säännöllisesti kahlaajia sekä vesi- ja rantalintuja. Pesiviä lajeja on aika vähän.

Muulijärven lintutorni
Kalvolan Pirttikoskella sijaitseva lintutorni kuuluu Natura-2000 ohjelman lintuvesikohteisiin ja siellä on havaittu yli 80 lintulajia. Järvi kuuluu Natura-2000 ohjelman lintuvesikohteisiin.

Nappikallion granaattilouhos
Kalvolassa sijaitseva pieni louhos on mineraalikeräilijöiden retkikohde. Se on toisen maailmansodan ajalta, jolloin granaatteja käytettiin pula-ajan hionta-aineena.

Vanajavesi, Jalavaniemen lintutorni