Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Ve­si­mer­kil­lis­tä-podcast sukeltaa pintaa syvemmälle vesiensuojeluun

Joutsen järvimaisemassa
Vesimerkillistä-podcast sisältää myös aitoja luonnonääniä Etelä-Hämeen vesiluonnosta. Kenttä-äänityksiä on tehty näissäkin maisemissa. Kuva: Johanna Viitanen

Vesimerkillistä – mitä jokainen voi tehdä Etelä-Hämeen vesiluonnon hyväksi?

Tiedote

Julkaistu 13.9.2021 klo 10.00, julkaisuvapaa

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri

Vesimerkillistä on Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin uusi podcast, joka tarjoaa tietoa vesiensuojelusta ja eteläisen Hämeen vesiluonnosta. Podcast tarjoaa kolmessa tunnin kestävässä jaksossa näkökulmia veteen ja vesiensuojeluun sekä monipuolisia asiantuntijahaastatteluja ja aitoja luonnonääniä Etelä-Hämeen vesiltä.

Ensimmäinen jakso ilmestyy 13.9., jolloin aiheena ovat järvet ja järviluonto. Toinen jakso on vuorossa 4.10., kun puheena ovat joet ja virtavesien luonto. Päätösjakso vie 25.10. kuulijansa pienvesien ääreen, purolehtoihin ja lähteiköille.

Avausjaksossa podcast esittelee vesiensuojelun menestystarinana Vesijärven, josta kertoo haastattelussa Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön vesistöasiantuntija Mirva Ketola.

Monen järven tilaa heikentäneiden jätevesien käsittelystä kuullaan membraanitekniikan professori Mika Mänttäriä LUT-yliopistosta.

Arjen valinnoista haastateltavana on puolestaan Hanna-Leena Rajamäki, jonka on ekopuodin pitäjänä tunnettava kodin kemikaalien sertifikaatit ja osattava välittää niistä kuluttajille oikeaa tietoa.

Puhdas vesi koskettaa kaikkia

 Vesiensuojelussa sekä pienillä että suurilla teoilla on merkitystä. Uskon että jokainen voi löytää podcastista kannustusta ja ideoita toimimiseen puhtaiden vesien hyväksi, sanoo podcastin tuottaneen Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Ina Rosberg.

Vesimerkillistä-podcastin ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet Hyrian luontoalan aikuisopiskelijat Silja Kononen ja Johanna Viitanen. Kummallakin on vahva luonto- ja retkeilytausta sekä pitkä kokemus erilaisten tekstien tekijöinä.

Kouluttaja Johanna Hamara Hyrian luonto- ja ympäristöpuolelta odottaa innolla kuulevansa ensimmäisen jakson podcastista, jota hänen opiskelijansa ovat näyttötyönään työstäneet.

– Tämä on ensimmäinen opiskelijoidemme tekemä podcast, ja on hienoa, että mahdollisuus tähän yhteistyöhön avautui. Vesiensuojelu on yksi keskeisimmistä asioista opinnoissa. Esimerkiksi ympäristönhoitajille opetetaan valumavesiasioita, vesimittausten tekoa ja vesistöjen kunnostusta. Puhdas vesi koskettaa jokaista maapallolla asuvaa, Hamara sanoo.

Vesimerkillistä-podcastia voi kuunnella Anchor.fm:n jakelemana yleisimpien podcast-palvelujen kautta esimerkiksi Spotifyssa tai Applen podcasteissa. Jaksot ja niiden taustamateriaalit löytyvät myös Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin sivuilta.

Podcastin tuottanut Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri on EU:n Freshabit-hankkeen kumppani. Podcastissa käsiteltävät virtavedet ovat Suomen luonnonsuojeluliiton teemavuoden aihe kuluvana vuonna.

Vesimerkillistä-podcast

Anchor.fm: https://anchor.fm/vesimerkillista

Spotify: https://open.spotify.com/show/5buuhCcAfVzA1ee7PTSp7k

Applen podcastit: https://podcasts.apple.com/podcast/id1583915661

Podcastin www-sivu: https://www.sll.fi/etela-hame/toiminta/vesimerkillista/

 

Lisätiedot

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, aluesihteeri Ina Rosberg

puh. 050 5768 953, etela-hame@sll.fi
http://www.sll.fi/etela-hame