Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hakkuut keskeytettiin Rokansaarella

Puumalan Rokansaarta on kutsuttu Saimaan salaiseksi helmeksi ja Paratiisisaareksi. Keväällä ympäristöjärjestöjen tietoon tuli, että saaren yli 100-vuotiaisiin metsiin on suunniteltu hakkuita. Nyt hakkuut on keskeytetty Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin valituksen jälkeen.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri teki valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen ely-keskuksen päätöksestä antaa UPM:lle luvan hakata Rokansaaren Natura-alueilla. Hallinto-oikeus teki elokuussa välipäätöksen ja asetti toimenpidekiellon. Seuraavaksi tutkitaan, löytyykö alueelta boreaalisen luonnonmetsän piirteitä.

Metsäteollisuuden suojelutilastoissa alue kuuluu kohteeseen ”suojellut metsät”, jossa varovaiset hakkuut ovat sallittuja. Alueelle on kuitenkin suunniteltu avohakkuita. Aiemmat avohakkuut ovat olleet laajoja ja koneurat näkyvät maastossa edelleen.

”Luonnonsuojeluväen keskuudessa on herättänyt hämmästystä ja ärtyneisyyttä se, että metsä voidaan yhtä aikaa laskea suojelukohteeksi ja hakattavaksi. Metsäteollisuuden lobbaajat väittävät sitten, että Suomen suojeluaste olisi muka 18 prosenttia”, Luonnonsuojeluliiton piirin toiminnanjohtaja Heikki Härkönen ihmettelee.

Luontokartoittajat Jyri Mikkola ja Esa Niinivirta Rokansaarella. Kuva: Heikki Härkönen

 

Härkösen mukaan boreaalisia luonnonmetsiä on Natura-alueilla enemmänkin, joten Rokansaaren päätös on merkittävä myös laajemmin. Rokansaaren Natura-suojeluperuste on saimaannorppa, mutta metsätkin ansaitsivat suojelua.

Rokansaaren hakkuiden pysäyttäminen on hyvä esimerkki Luonnonsuojeluliiton paikallistoiminnasta. Liiton yhdistykset ja piirit ovat rekisteröityneitä yhdistyksiä, joilla on vahva oikeudellinen asema, kuten muutoksenhakuoikeus. Tämä mahdollistaa asioiden seuraamisen valmistelusta päätösten valvontaan. Liitto pystyy pitkäjänteisesti puolustamaan luontokohteita.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liity mukaan jäseneksi!

Luonnonsuojeluliiton jäsenenä suojelet luontoa ja torjut luontokatoa niin omalla paikkakunnallasi kuin koko Suomessa. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan. Jäsenenä saat myös monenlaisia jäsenetuja.

Liity nyt