Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luontokuiskaaja – Suomen ensimmäinen satelliittikurki lähetettiin matkaan Jouko Alhaisen pihasta

Kuva: Tapio Tuomela

Jouko Alhainen on puolustanut luontoa käytännön työllä koko elämänsä.

Teksti Oona Lohilahti, kuva Tapio Tuomela
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehden Ekotekijä-palstalla 4/2022

Jouko Alhainen tunnetaan kurkikuiskaajana, joka on hoitanut loukkaantuneita kurkia vuosikymmeniä. Harva kuitenkaan tietää, että Alhainen on tehnyt ja suunnitellut ison osan Suomen lintutorneista, rakentanut lukemattomia kilometrejä pitkospuita, rengastanut kymmeniä tuhansia lintuja ja tehnyt luontoselvityksiä. Suomen ensimmäinen satelliittikurki lähetettiin matkaan Alhaisen pihasta.

Luonnon lisäksi Alhainen on ollut huolissaan ilmastosta, ja hän järjestikin ilmastonmuutoksesta ja ilmansaasteista yleisötilaisuuden Humppilassa jo 1980-luvulla. Tilaisuus oli menestys.

”Välillä olen joutunut ihan raivon valtaan luonnonsuojeluasioiden puolesta. Tunteita on ollut koko skaalalla.”

Luonto on Alhaisen elämässä kokonaisvaltaisesti läsnä aina arjen valinnoista työhön luontoyrittäjänä. Vapaa-aikakin menee luonnon parissa.

”Luonto on ollut myös kallein perheenjäsen”, hän tiivistää.

Jouko Alhaisella on elämässään muutama ohjenuora: Hän pyrkii vaikuttamaan itseään lähellä oleviin asioihin. Hän hakee arjessaan luonnolle ystävällisintä vaihtoehtoa. Ja niin kauan kuin henki hänessä pihisee, hän toimii luonnon puolesta.

”Toivoton ei voi olla. En tiedä, mikä olisi parempi vaihtoehto kuin toimia luonnon puolesta.”

Vaikka Alhainen ymmärtää nuorten ympäristöahdistusta, toiminta pitää hänen oman ahdistuksensa poissa.

Lähes 500 lintutornista Alhainen on 65 vuoden aikana rakentanut ja suunnitellut yli 200.

”Kannattaa pyrkiä keksimään jokaiselle viikolle jokin uusi asia, mitä ei ole ennen toteuttanut, mikä on luonnolle ja ilmastolle parempi vaihtoehto, ja ottaa se käyttöön arkipäivään. Ihminen ei pysty muuttamaan itseään totaalisesti kerralla. Kun tekee pieniä juttuja, on herkempi tekemään isompaa ja enemmän.”

Suomi on maailman johtava maa lintutornien määrässä asukasta kohti. Lähes 500 tornista Alhainen on 65 vuoden aikana rakentanut ja suunnitellut yli 200. Lintutornien tekeminen on käytännön luonnonsuojelutyötä, jolla voi vaikuttaa ihmisten asenteisiin luontoa kohtaan.

”Ihmiset oppivat siellä luonnon monimuotoisuudesta ja oppivat arvostamaan sitä, kun ovat itse nähneet ja kokeneet sen lintutornista käsin.”

Alhainen oppii edelleen luonnosta uutta joka päivä. Erityisesti hän haluaa oppia monimuotoisuudesta. Siitä kannattaisi muidenkin kiinnostua. Alhaisen mielestä meidän kaikkien tulisi ymmärtää enemmän luonnon verkottuneisuudesta: siitä, miten luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Syksyllä ilmestyi kirja Jouko Alhaisesta.

Riitta Saarinen: Kurkikuiskaaja. Docendo.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa