Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yhteisen maa­ta­lous­po­li­tii­kan stra­te­gia­suun­ni­tel­man hallinnoinnista ym

Eduskunta käsittelee nyt maaseudun kehittämisen rahotiuksen hallinnointilakeja. Niissä tulee yhä parantaa ympäristön ja ympäristöjärjestöjen asemaa.

 

Maatalo niityn keskellä sadepilviä taustalla.

HE 166/2022 vp.
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Kirjallinen asiantuntijalausunto
MmV 12.10.2022

 

 

HE 166/2022 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman hallinnoinnista ja maaseudun kehittämisen tukemisesta rahoituskaudella 2023—2027 sekä eräiksi niihin liittyviksi laeiksi

Lakipaketti on maaseudun kehittämisen tukien teknistä toimeenpanoa. Se jatkaa päälinjoiltaan päättyvän ohjelmakauden säännöksiä. Lisäksi monet käytännön asiat tarkentuvat vasta asetuksissa.

Yleistä

Yleisesti ottaen EU-lainsäädännön lisäksi rahoituksen tulisi toteuttaa EU:n Green Dealin ympäristöhaittojen välttämisen tavoitetta (Do Not Significant Harm).

Laki yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman hallinnoinnista

8 §:n perusteluissa on yhteistyössä suunnitelmatyössä mainittu ympäristöjärjestöt. Ne pitää muistaa myös seurantakomiteassa. Nyt 13 § jättää seurantakomitean kokoonpanon asetuksen varaan. Siitä tulisi sitten muistaa ympäristöjärjestöjen lisäksi myös esimerkiksi Luomu-Liitto.

Lisäksi ympäristöjärjestöt ja Luomu-Liitto tulee muistaa myös alueellisisten maaseudun kehittämissuunnitelmien valmistelussa (s. 40 kolmas kappale).

Oikeusvalvonta, oikaisuvaatimukset ja muutoksenhaku

Lakipaketissa ei ole varauduttu sellaiseen tilanteeseen, että esimerkiksi ympäristöjärjestö huomaisi viranomaisten laiminlyöntejä tai lainvastaisia päätöksiä. Tällaisten ongelmatilanteiden varalle pitäisi ympäristöjärjestöille taata vireillepano-oikeus sekä oikeus tehdä oikaisuvaatimuksia ja sitten tarvittaessa muutoksenhakuja (vertaa perustuslain 20 §).

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola s sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa