Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi vinkkiä luonnonsuojeluun somessa

Sosiaalinen media on oivallinen paikka vaikuttaa ympäristöasioihin. Somessa sana on vapaa jokaiselle eikä vaikuttaminen ole aika- tai paikkasidonnaista.

Teksti Ami Värtö
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2022

1 Tietoa ja tunnetta

Tutkimusten mukaan tiedon jakaminen ei ole paras keino muuttaa toimintaa, vaikka niin voisi kuvitella. Tehokkaampaa voikin olla tunteiden herättäminen, positiivinen esimerkki tai huumorin kautta lähestyminen. Erilaisten konkreettisten osallistumis- ja vaikuttamistapojen jakaminen on myös hyödyllistä, sillä kaikesta olemassa olevasta tiedosta huolimatta ihmiset eivät usein tiedä, mitä he itse voisivat tehdä luonnon tai ilmaston hyväksi. Jos joku tarjoilee helppoja tapoja tehdä muutoksia ja vaikuttaa, kynnys tarttua toimeen madaltuu.

Myös tietoa yhä tarvitaan, sillä perusasiat ilmastonmuutoksesta tai luontokadosta ovat monella vielä yllättävän hataralla pohjalla. Ei silti tarvitse ajatella, että itse pitäisi olla aiheen asiantuntija voidakseen toimia esimerkkinä tai välittääkseen tietoa.

2 Tykkää, jaa, kommentoi, tallenna

Jokainen reaktio somessa nostaa julkaisun näkyvyyttä. Kaikkein helpoin keino vaikuttaa somessa onkin tykkäillä ja jakaa ahkerasti ympäristöön ja ilmastoon liittyviä julkaisuja. Näin tärkeät asiat saavat lisää näkyvyyttä ja tavoittavat uutta kohdejoukkoa. Tämä on matalan kynnyksen vaikuttamista, joka ei vie paljon aikaa eikä vaivaa.

Jotkut somealustat myös rajoittavat ilmastoaiheisten julkaisujen näkyvyyttä, joten siitäkin syystä kyseisten teemojen peukuttaminen ja uudelleen jakaminen on tärkeää.

3 Jokainen on vaikuttaja

Vaikuttaminen ei ole sosiaalisessa mediassa varattu ainoastaan ammattivaikuttajille. Somessa jokainen on vaikuttaja yleisön koosta riippumatta.

Erityisen tehokas somen voima saattaa olla sosiaalisten normien muokkaamisessa. Ympäristöä säästävä elämäntapa on vielä jokseenkin marginaalissa, mutta somessa kenellä tahansa on mahdollisuus normalisoida ekologisempia valintoja.

Kerro luonnonsuojeluteoistasi, jaa parhaita kasvisruokavinkkejä, hehkuta lähimatkailua ja maata pitkin matkustamista, esittele korjattuja ja kierrätettyjä vaatteita ja tavaroita sekä hienoimpia second hand -löytöjäsi. Jos elät ilman autoa, olet lentolakossa, keräät roskia tai puutarhasi on monimuotoinen luontopiha, älä pidä kynttilääsi vakan alla vaan kerro siitä somessa! Vaikuttaminen pieneenkin yleisöön voi sysätä liikkeelle isoja muutoksia.

4 Pidä oma tyyli

Aitous on valttia somessakin! Moni mieltää somekanavat pinnallisiksi ja epäyhteiskunnallisiksi, mutta todellisuudessa somessa on nykypäivänä paljon aktivismia ja ja yhteiskunnallista sisältöä. Aitous ja henkilökohtaisuus iskevät ja tekevät viestin helposti lähestyttäväksi.

Vaikuttamiskanava kannattaa valita sen mukaan, millaista sisältöä haluaa tehdä ja kenelle viestinsä kohdistaa. Ilmasto- ja ympäristöasioista somettavia ei ole ikinä liikaa, ja jokainen sisällön tekijä tuo keskusteluun oman arvokkaan lisänsä.

5 Vaikuttamisen tapoja on loputtomasti

Miten somessa sitten konkreettisesti voi vaikuttaa? Tapoja on lukemattomia! Jaa ajankohtaisia ympäristö-, ilmasto- ja luontoaiheisia uutisia, pyydä ihmisiä allekirjoittamaan aloitteita ja vetoomuksia, tägää päättäjiä, puolueita tai järjestöjä julkaisuihisi, laita yrityksille julkista palautetta ja luonnon kannalta ongelmallisista yhteiskunnallisista rakenteista. Tee meemejä, lausu runoja, tanssi TikTok-tansseja ilmastotietoutta jakaen tai kehittele erilaisia haasteita ja teemakuukausia, joihin houkuttelet ihmisiä mukaan.

Kun alat puhua ilmastosta ja ympäristöstä sekä niiden puolesta toimimisesta ääneen, löydät todennäköisesti pian muita samoin ajattelevia ja saat myös voimaa antavan vertaistukiverkoston.

Lisää somevinkkejä luonnonsuojeluun!

Jutun kirjoittaja Ami Värtö on somevaikuttaja. Seuraa Instagramissa: @pallonkokoinenelama.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa