Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Nuorten ääntä päätöksiin

Maija Kuivalainen osallistui heinäkuussa Porin SuomiAreenassa Luonnonsuojeluliiton paneelikeskusteluun ”Raha ratkaisee – onko Suomella varaa olla suojelematta luontoa?” Kuva: Ami Värtö

Ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen pyrkii saamaan luonnontuhonnan
rangaistavaksi toiminnaksi.

Teksti ja kuva Ami Värtö
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2022

Kuivalainen sai ilmastoherätyksen vuoden 2018 IPCC:n raportin myötä ja sen jälkeen hän laittoikin tuulemaan: Kun kotikaupungista Pieksämäeltä ei löytynyt sopivaa ympäristötoimintaa, Kuivalainen perusti muutaman ihmisen porukalla Kestävä Pieksämäki -ryhmän. Ryhmä järjesti kaikkien aikojen ensimmäisen ilmastomielenosoituksen Pieksämäellä, Kuivalainen pääsi puhumaan Pieksämäen päättäjille ja kaupunki lähti tekemään muiden Keski-Savon kuntien kanssa yhteistä ilmasto-ohjelmaa. Kesäkuussa 2021 Pieksämäen kaupunki toimeenpani ilmasto-ohjelman.

Allianssin nuorten ilmastodelegaattina Kuivalainen on päässyt osallistumaan isoihin kansainvälisiin ilmastokokouksiin, järjestämään nuorten ilmasto- ja luontohuippukokousta sekä tekemään monenlaista vaikuttamistyötä. Lisäksi Kuivalainen toimii kaupungin- ja aluevaltuutettuna Joensuussa, Pohjois-Karjalassa.

”Nuoret pitäisi ottaa nykyistä paremmin mukaan päätöksentekoon. Ei vain siten, että heitä kuullaan vaan siten, että heillä on oikeasti päätäntävaltaa”, sanoo Kuivalainen. ”Haluan toimia mahdollistajana muille nuorille ja rakentaa heille tehokkaampia vaikuttamisen paikkoja omien verkostojeni kautta.”

Ympäristöasioihin havahtumisen myötä Kuivalaisen ammatinvalintasuunnitelmatkin muuttuivat, ja eläinlääkärihaaveet vaihtuivat ympäristövaikuttamiseen. Parhaillaan Kuivalainen opiskelee Joensuussa ympäristöpolitiikkaa ja ympäristöoikeutta. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä vaikuttamaan päätöksentekoon kansainvälisellä tasolla.

”Tarvitsemme kansainvälistä lainsäädäntöä estämään luontotuhon jatkumisen”, toteaa Kuivalainen. Yksi hänen suuri konkreettinen tavoitteensa on luonnontuhonnan kriminalisointi kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

”Merkityksellistä on kuitenkin tekeminen itsessään. Uskon, että parempi tulevaisuus ja elinkelpoinen maapallo on mahdollista saavuttaa. Myös se, että ympäristövaikuttamisen konkarit ja päättäjät haluavat kuunnella, mentoroida ja auttaa nuoria saamaan äänensä entistä paremmin kuuluviin, luo merkityksellisyyttä ja toivoa.”

Kuivalainen kannustaa kaikkia rohkeasti ilmastotoiminnan pariin. ”Jokaiselle, iästä riippumatta, löytyy varmasti pienellä etsimisellä sopiva paikka vaikuttaa ympäristöasioihin.”

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa