Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Voi hyvin, tee luontoteko!

”Mitä ikinä teetkin, kannattaa aloittaa pienistä teoista ilman paineita”, kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

 

Teksti Liisa Hulkko, kuva Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

Luonto antaa meille paljon. Korjaan: kaiken. Ilman luontoa ei olisi elämää. Luonto antaa meille loputtomasti: ravintoa, puhdasta vettä ja ilmaa, lääkkeitä ja terapiaa. Onkin aika antaa takaisin luonnolle ja tehdä luontotekoja!

Ihmeellisintä luontotekojen tekemisessä on se, että ne lisäävät myös ihmisten hyvinvointia. Ympäristökriisien ja sotien maailmassa tarvitaan luontoterapiaa. Mikä olisi terapeuttisempaa kuin tehdä hyvää luonnolle, eläimille ja kasveille? Usein samalla ulkoilmassa reippaillen ja halutessaan toisia samanhenkisiä tavaten? Hyvä kiertää ja kasvaa. Win-win-WIN!

Hyvää mieltä tuovat konkreettiset tulokset ja hyvät teot, mutta myös itse luonto. Luonto auttaa palautumaan stressistä, madaltaa nopeasti verenpainetta ja sykettä. Kädet mullassa ja varpaat savessa löydämme itsestämme uuden puolen. Luonnossa liikkuminen edistää jopa yhteisöllisyyttä, sillä tutkitusti suhtaudumme silloin myönteisemmin muihin ihmisiin ja mielialamme kohoaa luonnossa.

Tässä lehdessä esittelemme erilaisia luontotekoja. Niitä lukiessasi voit miettiä, mikä sinulle olisi luonteva tapa toimia. Lähtisitkö mukaan talkoisiin hoitamaan perinnemaisemia tai siirtelemään kiviä puroihin vaelluskalojen kutupaikoiksi? Vai haluaisitko tehdä omasta koti- tai mökkipihasta luontopihan? Mitä ikinä teetkin, kannattaa aloittaa pienistä teoista ilman paineita. Vie helteiden aikaan eläimille juomavettä. Kerää roskia kotisi ympäristöstä. Vie luontoon läheisiä, jotka eivät sinne itse pääse – ja levitä näin luontorakkautta.

Lainsäädäntöön ja luonnonsuojelurahoitukseen voi yksittäisen ihmisen olla monimutkaista vaikuttaa, mutta Suomen vanhimmalle ympäristöjärjestölle se on oikeasti peruskauraa.

Yksi tärkeimmistä luontoteoista on tukea Luonnonsuojeluliittoa jäsenenä, lahjoittajana tai yrityksenä, koska iso kansalaisjärjestö toimii tehokkaimmin. Lainsäädäntöön ja luonnonsuojelurahoitukseen voi yksittäisen ihmisen olla monimutkaista vaikuttaa, mutta Suomen vanhimmalle ympäristöjärjestölle se on oikeasti peruskauraa. Juuri nyt myös tehdään töitä, jotta päästään irti Venäjä-riippuvuudesta ja fossiilisista ilman että Suomen luonto kärsii.

Luonnonsuojeluliiton 15 piiriä ja 150 paikallisyhdistystä järjestävät pandemiavuosien jälkeen taas valtavan määrän retkiä ja talkoita, joiden kautta pääsee toimintaan helposti mukaan. Lähtisitkö mieluummin linturetkelle kuuntelemaan yölaulajia vai huhkimaan niittytalkoisiin? Vaihtoehtoja riittää: tässä lehdessä on yli 200 tapahtumailmoitusta. Ihanaa luontokesää!

 

Liisa Hulkko,  23.5.2022

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Lisätietoja

Viestinnän johtava asiantuntija Liisa Hulkko

  • +358 40 553 9904
  • liisa.hulkko(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa