Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Härkätien kaunein vanhus

Kuvassa on maalaismaisema Varsinais-Suomesta.
Maismäki.

”Entinen hakamaa on kuin vanhus. Piirteet ja eletty elämä jäävät ryppyjen ja kumaran varren varjoon”, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola Lempipaikka-palstalla.

Teksti Hannu Klemola, kuva Esa Rajamäki
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

Varsinais-Suomessa Liedon kirkon ja historiallisen Hämeen Härkätien lähistöllä kohoaa Maismäki. Peltoaukeiden ja Savijokinotkon kainalossa piilottelee osin umpeenkasvaneita perinnemaisemia, joissa esiintyy edelleen poikkeuksellisen monipuolinen lajisto. Mukulaleinikkiä, ojakellukkaa, metsäkurjenpolvea, nuokkukohokkia ja mäkitervakkoa.

Syrjässä oleva kohde on tullut minulle tutuksi, kun olen kartoittanut siellä lajistoa ja tarkkaillut luontoa ystävieni kanssa.

Monet lajit ovat sieltä ikävä kyllä kadonneet. Aiemmin runsas keväthanhikki ei osu enää silmään, sillä niitty on huonossa kunnossa. Suuria mäntyjä, sankkaoksaisia kuusia ja katajia on nykyään liikaa varjostamassa. Valtalajit, kuten niittynurmikka ja niittyjuola, valtaavat vähitellen avoimet kasvupaikat.

Paikka on kuitenkin edelleen kappale kauneinta Suomea.

Entinen hakamaa on kuin vanhus. Piirteet ja eletty elämä jäävät ryppyjen ja kumaran varren varjoon. Jossain ruostunut pätkä piikkilankaa muistuttaa vielä menneestä. Kedot kaipaavatkin hoitoa ja huolenpitoa elpyäkseen.

Paikka on kuitenkin edelleen kappale kauneinta Suomea. Jokinotkon maiseman täyttää keväällä Suomessa äärimmäisen uhanalaisen peltosirkun kaunis laulunsäe. Tuulihaukka on löytänyt pesäpaikan ladon seinustasta, ja sarvipöllön voi nähdä kesäyössä saalistelevan peltojen yllä.

Joskus metsän suojista kömpii näkyviin mäyrä.

Kuvassa on lähikuva Hannu Klemolasta.
Hannu Klemola.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa