Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ilmastotoimia tarvitaan nyt – Marinin hallituksella on keväällä näytön paikka

Kansainvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n viesti ei ole muuttunut. Maiden on vauhditettava ilmaston kuumenemisen hillintätoimia ja irtauduttava fossiilisesta energiasta nopeasti.

Maapallo kuumenee ja aika ilmastokriisin torjumiseksi käy vähiin. Tekoja tarvitaan nyt. (Kuva: CC0)

Kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkisti raporttinsa ilmaston kuumenemisen hillinnästä maanantai-iltana 4. huhtikuuta. Raportti on katsaus siihen, missä päästövähennystoimissa mennään suhteessa ilmastokriisin pysäyttämiseen ja kuumenemisen hillitsemiseen 1,5 asteeseen. IPCC:n viesti ei ole muuttunut. Nykyiset päästövähennystoimet eivät ole riittäviä, ja tämän hetkinen päästökehitys ennustaa keskilämpötilan nousua 2,2–3,5 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

“Tutkijoiden viesti on, että poliitikot eivät ole ottaneet ilmastokriisiä riittävän vakavasti. Jos poliitikot haluavat vielä pelastaa kasvonsa ja näyttää, että välittävät meidän kaikkien tulevaisuudesta, ilmastotoimia on tehtävä nyt ja isosti”, sanoo suojeluasiantuntija Anna Ikonen.

Vain ottamalla kaikki keinot ja toimet käyttöön nyt heti, on mahdollista hillitä kuumeneminen Pariisin sopimuksen mukaisesti 1,5, asteeseen. Jokainen kymmenys yli 1,5 asteen tekee maapallosta huonomman paikan elää.

“Fossiiliriippuvuutemme tappaa. On selvää, että fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon nopeasti. Sitä ei kuitenkaan saa tehdä pahentamalla luontokatoa, eli polttamalla lisää puuta tai turvetta. Tätä energiakriisiä ei saa ratkaista 1970-luvun öljykriisin keinoin”, toteaa Ikonen.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksella on keväällä vielä useita mahdollisuuksia kuunnella tutkijoita ja vahvistaa Suomen ilmastotoimia. Ilmasto- ja energiastrategiassa on tärkeä linjata fossiilienergiasta luopumisesta päättymispäivineen ja maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa päättää toimista, jotka vähentävät turvemaiden päästöjä, pysäyttävät metsäkadon ja vahvistavat metsien hiilinieluja ja -varastoja.

Kriittinen toimi on myös viimeisten luonnonmetsien suojelu ja hakkuukielto valtion vanhoihin metsiin. Ilmastokriisiä ei torjuta kiihdyttämällä luontokatoa.

“Kun hallituksen kevään ilmastosuunnitelmat kirjoitetaan tutkijoita kuunnellen, päättäjät voivat rakentaa perustan fossiilivapaalle hyvinvointiyhteiskunnalle, jossa luonto voi hyvin”, sanoo suojeluasiantuntija Hanna Aho.

 

Lisätietoja:

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, puh. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi

Anna Ikonen, suojeluasiantuntija, p. 044 491 4269, anna.ikonen(a)sll.fi

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija (mm. rakentamisen ilmastovaikutukset, ilmasto COP, NECP) Anna Ikonen

Jaa sosiaalisessa mediassa