Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sota on rikos ihmistä ja luontoa vastaan 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa suurta kärsimystä lukemattomille ihmisille. Nyt tarvitaan solidaarisuutta Ukrainan kansalle ja luonnonsuojelijoille. Sota heikentää sotaan syyttöminen ihmisten ja esimerkiksi järjestöjen oloja ja mahdollisuuksia toimia, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Sota tekee entistä selvemmäksi sen, että Euroopan unionin on päästävä eroon venäläisen ja muunkin kaasun ja öljyn käytöstä. EU-yhteistyöjärjestömme European Environmental Bureau julkaisi viiden muun järjestön kanssa hiljattain kaasumanifestin. Myös Fennovoiman ydinvoimahanketta Pyhäjoella on aika harkita uudelleen yhtiön Venäjä-yhteyksien takia. 

Pitää muistaa, että sota on Venäjän johdon syy. Se ei saa heikentää sotaan täysin syyttömien venäläisten ympäristöjärjestöjen jo nyt vaikeita oloja. Suomen ja Venäjän ympäristöyhteistyötä on pystytty kehittämään ennenkin sekä ulkopoliittisesti hyvinä että huonoina aikoina. Toivon mukaan mekin voimme jatkaa lähiyhteistyöhankkeitamme muun muassa Saimaan ja Laatokan norppien sekä metsien hyväksi. 

Me voimme pelastaa maailman vain yksi pala kerrallaan, kukin kohdaltamme. Siksi me Suomen luonnonsuojeluliitossa jatkamme työtämme luontokadon, ilmastokriisin ja kaivosten ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. 

Kun ahdistaa, kannattaa lähteä ulos luontoon. Koronavuosina moni oppi arvostamaan luontoa uudella tavalla. Luonnosta voi saada voimaa ja lohtua myös näinä aikoina, kun sota sota on palannut Eurooppaan.

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja.

Muokattu 1.3.2022: päivitetty Tapani Veistolan nimike toiminnanjohtajaksi.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa