Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto eläin­lää­kin­tä­huol­to­lais­ta 

Luonnonsuojeluliitto muistutti maa- ja metsätalousministeriötä luonnonvaraisten eläinten hoidosta, joka oli unohtunut tässäkin lakihankkeessa.

Sanelma-kuutti löytyi kesällä 2019 huonokuntoisena Pihlajavedeltä. Eläinlääkäri Pekka Sarkanen hoiti kuuttia mökkirantaan pystyttämässään hoitolassa, josta se vapautettiin takaisin Saimaalle. Kuva: Kaarina Tiainen

20.2.2022

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten verkkosivuillanne olevaan aineistoon Dnro VN/3713/2020

Luonnonsuojeluliiton lausunto eläinlääkintähuoltolaista 

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa tähänkin lakiin liittyen luonnonvaraisten eläinten hoidosta. Sitä ei ole muistettu käsitellä tässäkään lakihankkeessa juuri lainkaan.

Luonnonsuojeluliiton mielestä on korkea aika saada luonnonvaraisten eläinten koko hoitoketju ja sen rahoitus kuntoon. Tämä asia tulee ottaa huomioon mm. tämän lain 4 §:n mukaisessa eläinlääkäripalveluja koskevaan valtakunnallisessa suunnitelmassa, 5 §:n alueellisessa suunnitelmassa ja 6 §:n järjestäjän suunnitteluvelvollisuudessa.

Luonnonvaraisten eläinten hoito tulee lisätä myös 8 §:n eläinlääkäripalvelujen järjestämisvastuuseen.

Erityisen tärkeää olisi lisätä 9 §:n järjestämisvastuuseen kuuluviin palveluihin velvollisuus arvioida hoitoon tuodun luonnonvaraisen eläimen parantamismahdollisuudet ja tarvittaessa toimittaa eläin luonnonvaraisten eläinten hoitolaan. Pelkkä lopettamisvelvollisuus, jollainen on myös aiemmin lausunnolla olleessa eläinten hyvinvointilain luonnoksessa (7 § ja 29 §), ei riitä. Luonnonvaraisissa eläimissä on jopa uhanalaisia lajeja, joiden hoitaminen ja luontoon vapauttaminen on tärkeä tavoite.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Yhteistyöterveisin, toimeksi saaneena

Tapani Veistola
ympäristöpäällikkö
va. toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa