Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kommentit hii­li­ra­ja­me­ka­nis­mis­ta (CBAM)

Suomen luonnonsuojeluliitto suhtautuu lähtökohtaisesti rakentavasti komission esitykseen ja Suomen kantaan. Kannatamme hiilitullien asettamista EU:n ulkorajoille, kunhan mekanismi toteutetaan siten, että se vähentää päästöjä ja eriarvoisuutta.

U 57/2021 vp
Suojeluasiantuntija Anna Ikonen
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Ympäristövaliokunta 11.11.2021

U 57/2021 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi hiilirajamekanismista (CBAM)

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta.

Suomen luonnonsuojeluliitto suhtautuu lähtökohtaisesti rakentavasti komission esitykseen ja Suomen kantaan. Kannatamme hiilitullien asettamista EU:n ulkorajoille, kunhan mekanismi toteutetaan siten, että se vähentää päästöjä ja eriarvoisuutta.

Päästöoikeuksien ilmaisjaon siirtymäaika on liian pitkä

Mielestämme komission ehdotuksessa on kannatettavaa, että hiilitullit korvaavat päästöoikeuksien ilmaisjaon. Olemme samaa mieltä valtioneuvoston kanssa siitä, että siirtymäaika on pitkä. Raskas teollisuus saa tämän ehdotuksen puitteissa jatkaa saastuttamista siitä suuremmin maksamatta. Siksi päästöoikeuksien ilmaisjaon poistoa ei tule viivyttää.

Hiilitullituotot tulee ohjata ilmastoimiin

Hiilitulleilla ei tule edistää eurooppalaista teollisuutta epäreilulla tavalla tai rahoittaa EU:n toimintaa. Suhtaudumme kriittisesti esitykseen, jossa hiilitulleista saadut tulot ohjataan määrittelemättömästi EU:n budjettiin. Mielestämme ilmastopolitiikan toimeenpanon kautta kerättyjä päästökaupan että hiilirajamekanismin tuloja tulee ohjata takaisin ilmastotoimien rahoittamiseen niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Olisi tärkeätä, että hiilidioksidin hinnoittelusta saaduista tuloista korvamerkittäisiin viisikymmentä prosenttia ilmastotoimiin Euroopan unionissa ja viisikymmentä prosenttia osoitettaisiin kehittyvien maiden ilmastorahoitukseen.

Esitykstä puuttuu tuki matalan tulostason maille

Hiilirajamekanismiesityksestä puuttuvat keinot, joilla vältetään negatiivisia vaikutuksia matalan kehitystason ja hauraiden valtioiden talouteen, esimerkiksi mahdollisuus myöntää poikkeuksia tietyille maille ottaen huomioon niiden historiallisesti pienet pienet kasvihuonekaasupäästöt, kehitystarpeet ja haavoittuvuuden ilmastonmuutokselle.

Hiilirajamekanismi on hyvä lisä muun ilmasto-ohjauksen rinnalle

Kaiken kaikkiaan hiilirajamekanismissa on tärkeää, että se on osa laajempaa politiikkaa, joka mahdollistaa ja edistää investointeja vähähiilisiin teollisiin prosesseihin, energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan energiaa. Näin on mahdollista saada hiilirajamekanismista suurin ilmastohyöty.

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija (mm. rakentamisen ilmastovaikutukset, ilmasto COP, NECP) Anna Ikonen

Jaa sosiaalisessa mediassa