Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sinun maisemasi?

Raaseporin Luonnon lähimetsäkampanja herättelee asukkaita Ruususen unesta.

Teksti Milja Parviainen, kuvat Esa Ervasti
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Halaat puuta ja hengität syvään. Saat luonnosta hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat elimistösi vastustuskykyä. Sydämesi syke ja verenpaineesi laskee. Rauhoitut ja lihaksesi rentoutuvat. Ihailet kaunista maisemaa. Tähän tuttuun ja turvalliseen lähimetsään poikkeat usein. Havannoit kasvien kasvua ja tarkkailet eläinten touhuja. Poimit täältä maksutta matkaasi marjat ja sienet.

Kunnes eräänä päivänä virvoittavan keitaan sijaan vastassasi onkin rujo raiskio. Tyrmistyneenä haukot henkeäsi: Miten tämä voi olla mahdollista?

Avohakkuut historiaan

”Kampanjassamme rummutamme, että jokainen raaseporilainen on metsänomistaja”, kertoo Raaseporin Luonnon puheenjohtaja Solja Kvarnström.

”Jos virkistysmetsäsi omistaa kunta, on myös sinun asiasi kertoa kuinka metsää tulee käsitellä. Raaseporissa hyvä hetki palautteelle on nyt, sillä kaupunki on uusimassa metsänhoitosuunnitelmaansa.”

Raaseporin kaupunki omistaa 3600 hehtaaria metsää, josta 75 prosenttia on talousmetsiä.

”Kaupungin metsänhoito perustuu pitkälti avohakkuisiin ja voimakkaisiin harvennuksiin. Yhdistyksemme ajaa jatkuvaa kasvatusta avohakkuiden sijaan ja sitä, että asukkaille tärkeimpiä virkistysmetsiä käsiteltäisiin mahdollisimman kevyellä kädellä”, Kvarnström kertoo.

Saadakseen viestin perille kunnan päättäjille ja virkamiehille luonnonsuojeluyhdistys teki kuntalaisaloitteen kestävämmän metsänhoidon puolesta kaupungin metsissä. Aloitteessa painotetaan luonnon monimuotoisuutta sekä ilmastonmuutoksen hillitsemistä, mutta myös ihmisten viihtymistä ja hyvinvointia.

Kvarnström pitää suurena ongelmana sitä, että metsien virkistyskäytön taloudellinen hyöty aliarvioidaan eikä sitä osata mitata. Luonnon tuottamien terveyshyötyjen suuret taloudelliset vaikutukset jäävät huomioimatta.

”Pikaista selvittämistä kaipaisi myös se, mitkä kaupungin omistamista metsistä soveltuisivat METSO-ohjelmaan”, Kvarnström toteaa.

”Suojelumetsät antavat moninkertaisen hyödyn ylläpitäessä monimuotoisuutta ja tukiessa asukkaiden hyvinvointia. Kaupunki saa rahallisen korvauksen suojelusta aiheutuneesta hakkuutulojen menetyksestä.”

Viestintä on luonnonsuojelua

Raaseporin Luonnon kampanja on nostanut kuntametsät vilkkaan keskustelun aiheeksi. Virinneissä puheenvuoroissa on muun muassa perätty selitystä sille, miksi kaupunki on hakannut valtavasti enemmän metsää kuin on suunniteltu.

”Ihminen järkyttyy usein syvästi, kun lähimetsä avohakataan. Haluamme herättää ihmiset tajuamaan, että seuraava kaupungin avohakkuu voi olla oma lähimetsä. Nyt kannattaa liittyä mukaan vaatimaan vastuullisempaa metsänhoitoa”, Kvarnström kannustaa.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa