Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vieraskasvien torjuntaa to­si­tar­koi­tuk­sel­la jo kolmatta kesää

Kimmo Saarinen ja Anna Vuori kitkivät jättipalsamia Lappeenrannan Pallossa kesäkuussa 2019. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Tänäkin vuonna on tarjolla paljon mahdollisuuksia käytännön luonnon­suojelutyöhön ja oppiin haitallisista vieraslajeista. Liity mukaan!

Teksti Markus Seppälä kuva Raisa Kyllikki Ranta
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2021

Luonnonsuojeluliitto jatkaa haitallisten vieraskasvien torjuntaa

Jättipalsamin torjuntatalkoita järjestettiin yli 40 kohteessa kahtena edellisenä kesänä. Talkoita järjestivät Suomen luonnonsuojeluliiton aluekoordinaattorit Jyväskylässä, Mikkelissä, Kuopiossa ja Lappeenrannassa yhdessä liiton paikallisyhdistysten kanssa osana Luonnonsuojeluliiton koordinoimaa VieKas LIFE -hanketta.

Kovan aherruksen tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia – palsamikasvustot ovat pienentyneet merkittävästi. Talkoilu jatkuu vuonna 2021. Löydät talkookohteet aikatauluineen Viekkaan kotisivuilta (sll.fi/viekas-life) sekä Luonnonsuojeluliiton sivujen tapahtumakalenterista kevään edetessä.

Haluatko järjestää omalla alueellasi vieraskasvin kitkentätalkoot? Hankkeen sivuilta löydät erityisesti paikallisyhdistysten käyttöön suunnitellun vieraslajitalkoo-oppaan, joka huomioi myös koronasuositukset. Sen neuvoin voit järjestää omalla alueellasi esimerkiksi jättipalsami- tai komealupiinitalkootapahtuman.

Jättiputket ovat erityisen haitallisia, eikä niiden torjuntaan kannata ryhtyä ilman kunnon suojavarusteita ja osaamista. Jättiputkien torjunta hankkeessa onkin jätetty koulutettujen työntekijöiden vastuulle. Viime vuonna Viekas-jättiputkitiimi torjui yhteensä kahdeksan jalkapallokentällistä jättiputkikasvustoja Varsinais-Suomessa. Tulevana kesänä tiimi kiertää jälleen ympäri maakuntaa auttaen kuntia ja yksityisiä maanomistajia jättiputken torjunnassa. Lisäksi tiimiläisemme tarjoavat asiantuntijaneuvoja vieraskasvilajien hävittämiseen ja seuraavat jo tehtyjen toimien vaikutuksia.

Vieraslajitietoutta ja koulutuksia

Luonnonsuojeluliitto ja Martat pitävät maaliskuussa kaksi etäkoulutusta niille, jotka haluavat itse järjestää vieraslajitoimintaa. Löydät tulevat tapahtumat Luonnonsuojeluliiton sivujen tapahtumakalenterista. Suunnitellaanko yhdistyksessäsi vieraslajiaiheisen tilaisuuden järjestämistä? Ota yhteyttä Viekkaan henkilöstöön ja pyydä tilaisuuteesi asiantuntija-alustus!

Vieraslajiaiheinen näyttely Suomen kirjastoihin

Keväällä 2021 Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen vieraslajeja esittelevä näyttely lähtee kiertämään suomalaisia kirjastoja. Näyttely opettaa suomeksi ja ruotsiksi avainasiat kuudesta Suomen tunnetuimpiin kuuluvista vieraslajeista. Näyttely havainnollistaa, miksi on tärkeää pysäyttää haitallisten vieraslajien leviäminen. Tarkempi näyttelyaikataulu julkaistaan myöhemmin kevään aikana Viekkaan kotisivuilla.

Näin voit auttaa haitallisten vieraslajien pysäyttämisessä

  • Tutustu haitallisiin vieraslajeihin Suomen vieraslajiportaalissa //vieraslajit.fi//
  • Opettele tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja Luonnonsuojeluliiton ja Marttojen tekemällä vieraslajikurssilla //moodle.mmg.fi/martat//
  • Ilmoita vieraslajihavaintosi helpon ilmoituslomakkeen avulla //vieraslajit.fi//
  • Osallistu vieraslajitalkoisiin alueellasi – talkoita löydät muun tapahtumakalenterista Luonnonsuojeluliiton kotisivuilta //sll.fi/tapahtumat//
  • Järjestä omat vieraslajitalkoot VieKas LIFE-sivuilta löytyvän talkoojärjestäjän oppaan avulla //sll.fi/viekas-life//

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa