Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ener­gia­po­liit­ti­nen kesäsade

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä. Kuva: Merja Paakkanen

”Turvetta ei voi kaivaa soilta sateisina päivinä. Tietäen Suomen kesien sateisuuden tuntuukin hieman ironiselta, että turpeen käyttöä perustellaan energian huoltovarmuudella kriisiaikojen varalta”, kirjoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Teksti Harri Hölttä, kuva Merja Paakkanen
Kolumni on julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2020

Sade on suomalaisille tuttu vieras kesäisinä lomapäivinä. Sade voi pilata suunnitellut piknikin ja tehdä vaellusreissusta vähemmän mukavan.

Mutta tiesittekö, että runsassateinen kesä voi vaikuttaa myös maamme energiahuoltoon? Turvetta, tuota suomalaiskansallista erikoispolttoainetta, ei nimittäin sateisina päivinä voida soilta kaivaa. Tietäen Suomen kesien sateisuuden tuntuukin hieman ironiselta, että turpeen käyttöä perustellaan energian huoltovarmuudella kriisiaikojen varalta.

Luonnonsuojeluliitto, sen piirit ja monet paikallisyhdistykset ovat vastustaneet turpeenkaivuuta soilta jo pitkään kolmesta syystä: turpeenpoltto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja turpeenkaivuu uhkaa suoluontoa ja vesistöjen tilaa. Ja näistä samoista syistä olemme nyt elokuussa avanneet Irti turpeesta -kansalaisaloitteen turpeen energiakäytön lopettamiseksi lailla. Kivihiilelle tällainen laki on jo, nyt tarvitsemme sen myös energiaturpeelle, joka on suhteellisesti kivihiiltä pahempi ilmastopäästöjen lähde.

Turpeen ilmastoa lämmittävät päästöt ovat kaksinkertaiset verrattuna sen tuottamaan energiaosuuteen. Turpeella tuotetaan noin kuusi prosenttia Suomen energiasta, mutta se aiheuttaa noin 12 prosenttia Suomen ilmastoa lämmittävistä päästöistä. Osuus on samaa suuruusluokkaa Suomen koko henkilöautoliikenteen päästöjen kanssa.

Vaikka turpeenpolton vähenemistä ja jopa loppumista on väläytelty jo jonkin aikaa, tässä asiassa kannattaa toimia varman päälle. Kun turpeenpolton alasajo on alkanut sarastaa horisontissa, soiden turvevaroille on kiireen vilkkaa yritetty keksiä muuta käyttöä. Turve on kuitenkin parhaimmillaan juuri suossa, eikä missään muualla. Usein näillä uusilla käyttökohteilla olisi vieläpä ne aivan samat haitat kuin turpeen energiakäytölläkin.  Tuhansia vuosia kehittyneiden soiden turvekerrosten kaivaminen parissakymmenessä vuodessa ei ole missään olosuhteissa vastuullista toimintaa.

Suomen on aika päästä irti turpeesta. Tule mukaan luomaan puhtaampaa tulevaisuutta ja allekirjoita Irti turpeesta -kansalaisaloite.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa