Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Metsien suojelu etenee Porvoossa

Kuva: Reijo Nenonen/Vastavalo

Porvoon kaupunki ottaa tosissaan 17 prosentin suojelutavoitteen. Taustalla on metsäryhmän esitys.

Teksti Mauri Leivo, kuva Reijo Nenonen / vastavalo
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2019

Porvoon kaupunginvaltuusto teki syksyllä 2019 merkittävän päätöksen. Sen mukaan Porvoo osana kaupunkistrategiaansa suojelee omistamistaan metsistä vähintään 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tavoite pohjautuu siihen, että Suomi on sitoutunut 2010 allekirjoittamallaan Nagoyan biodiversiteettisopimuksella suojelemaan tuon määrän kaikista elinympäristöistään.

Tällä hetkellä kaupunki on suojellut 3000 metsähehtaaristaan noin viisi prosenttia.

Kaupunginvaltuustossa allekirjoitettiin syksyllä myös aloite, joka vaatii kaupunginhallitusta ryhtymään toimiin Porvoonkorven suojelemiseksi. Se on laaja, jokseenkin yhtenäinen ja paljolti asumaton metsäalue heti Porvoon kaupunkialueen itäpuolella. Se muodostaa erämaisimman osan Porvoota ympäröivästä viherkehästä.

Porvoonkorven keskeisten alueiden suojelu olisi tärkeää, sillä se toimii metsäkäytävänä Stensbölen–Stormossenin sekä Tungträsketin–Hasselholmenin suojelualueiden välillä sekä varmistaisi muutenkin Porvoon itäisen viherkehän säilymisen mahdollisimman yhtenäisenä.

Molempien aloitteiden takana olivat vihreät, demarit ja vasemmistoliitto sekä yksittäisiä valtuutettuja muista puoleista.

Kaupunginvaltuutettujen aktivoitumisen taustalla on Porvoon metsäryhmän toukokuussa 2019 julkistama ja kaupungin päättäjille sekä poliittisille puolueille suunnattu esitys ”Porvoon lahja metsäluonnolle”. Siinä ryhmä vaatii kaupunkia luopumaan kokonaan omistamiensa metsien taloudellisista hakkuista sekä lisäämään merkittävästi metsien suojelua. 

Metsäryhmän mielestä kaupunki voi tällä tavoin kantaa vastuunsa mm. luonnon monimuotoisuuden suojelusta, ilmastonmuutoksen hillitsemisestä sekä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden varmistamisesta tarjoamalla mahdollisuus lähimetsäluonnossa virkistäytymiseen. Metsien suojeluun panostaminen tarjoaa lisäksi oivan tilaisuuden kasvattaa kaupungin imagoa.

Metsäryhmään kuuluu joukko porvoolaisia pitkään luonnonsuojelussa mukana olleita luontoalan moniosaajia ja vaikuttajia. Luonnonsuojeluliiton Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys on edustettuna.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa