Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kuvia ihmiseltä ihmiselle – Valokuvaaja kuvasi vapaaehtoisia luon­non­suo­je­li­joi­ta

Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta. Kuva: Mika Ranta.

Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta kuvasi vapaaehtoisia. Projekti sai nimen Luonnonsuojelun kasvot.

Teksti Liisa Hulkko, kuva Mika Ranta
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2019

Raisa Kyllikki Ranta kuvasi Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoisia neljän kuukauden aikana. Hän kohtasi luonnonsuojelijoita lapsesta eläkeläiseen.

”He ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka välittävät luonnosta. Joillekin luonnonsuojelu on pienessä roolissa oleva vapaa-ajan harrastus ja toisille elämäntyö, jonka ympärille kaikki kiertyy. Ajattelen, että ei ole minun tehtäväni arvottaa, millä työllä on merkitystä, vaan näyttää ihmiset luonnonsuojelun takana.”

Valokuvausprojektin nimeksi muodostui Luonnonsuojelun kasvot. Ranta kertoo miettineensä, keitä ne sadat vapaaehtoiset luonnonsuojelijat ovat, ja mistä tulee se voima jaksaa tehdä vapaaehtoistyötä.

Vapaaehtoiset kertoivat, että ympäristöahdistus on helpottanut, kun tekee jotain konkreettista luonnon auttamiseksi. Monille oli tärkeä myös yhteisö, johon he olivat päässeet. Henkilökuvaajana Ranta halusi näyttää tämän luonnonsuojelun inhimillisen puolen.

”On tärkeää miettiä, miten me ihmiset jaksamme muuttuvassa maailmassa. On lohdullista tavata muita ympäristöasioiden kanssa painivia ihmisiä ja inspiroivaa nähdä, miten he ovat asioita ratkoneet.”

”On tärkeää miettiä, miten me ihmiset jaksamme muuttuvassa maailmassa. On lohdullista tavata muita ympäristöasioiden kanssa painivia ihmisiä ja inspiroivaa nähdä, miten he ovat asioita ratkoneet. Toivon, että se kokemus välittyy kuvien kautta. Valokuvien kautta voi luoda yhteisön, kokemuksen siitä.”

Monia vapaaehtoisia yhdisti Rannan mukaan tietynlainen herkkyys ja hereillä olo. Monen luontosuhde oli hyvin syvä. He olivat pohtineet asiaa paljon.

Monia vapaaehtoisia yhdisti Rannan mukaan tietynlainen herkkyys ja hereillä olo. Monen luontosuhde oli hyvin syvä.

”He tuntuvat aistivan tämän maailman asiat herkemmin kuin moni muu. Voisi hyvin sanoa, että herkät ihmiset ovat yhteiskunnan indikaattoreita. He huomaavat muutokset ja aistivat, mitä on tapahtumassa. Olisi tärkeää nähdä heidät niin”, hän pohtii.

15 vuotta valokuvaajana töitä tehnyt Ranta on itsekin kokenut luontoherätyksen ja lähtenyt opiskelemaan toista ammattia. Hänestä tulee luonto- ja ympäristöneuvoja. Ranta kertoo, että projektista tuli hänellekin terapeuttinen kokemus.

”Sain hyviä esikuvia.”

Luonnonsuojelun kasvot

Jokaisella luonnonsuojelijalla on henkilökohtainen, tärkeä syy toimia luonnon hyväksi.

Tutustu

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa