Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Keskusta vedenjakajalla

”Keskustan puheenjohtajuudesta kamppailevat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen, molemmat ministereitä. Ovatko ehdokkaiden erot niin suuria, että sillä on merkitystä hallituksen kykyyn toimia ympäristöasioissa?” kirjoittaa päätoimittaja Matti Nieminen Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Teksti Matti Nieminen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2019

Antti Rinteen hallituksen keskeinen painotus on ympäristö, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintä. Syksyn ennakoidaan tuovan kipunoita kabinettiin, kun Keskusta ja Vihreät jatkavat yhteenottoa hallitusohjelman konkretiasta. Esimerkiksi sovittaessa tarkemmin metsiemme hakkuista, soiden tulevaisuudesta ja kaivoksista.

Keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajan ylimääräisessä puoluekokouksessaan 7.9. Kouvolassa. Keskustan puheenjohtajuudesta kamppailevat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen, molemmat ministereitä. Ovatko ehdokkaiden erot niin suuria, että sillä on merkitystä hallituksen kykyyn toimia ympäristöasioissa? On yleisesti tiedossa, että puoluejohtajat ratkovat hallituksen kipukohtia pienemmällä porukalla.

Katri Kulmunin, 31, loppukesäiset kannanotot ovat viitanneet siihen, että hän on taipuvainen kuuntelemaan ja toistamaan Keskustan niin sanottujen syvien rivien kantoja. Pohjoisen Suomen kasvatti ei halua Keskustan olevan mikään vaaleanvihreä puolue.

Antti Kaikkonen, 45, on puolestaan varovainen sanavalinnoissaan, elkeet ja otteet ovat kokeneen poliitikon. Vähemmän mouhuamista ja harkittuja sanankäänteitä. Uusmaalaisen Kaikkosen pisteitä laskee valitsijoiden silmissä taannoinen talousrikostuomio.

Keittiöpolitiikallakin voi olla vaikutusta. Kulmunin puoliso Jyrki Peisa työskentelee metsäteollisuuden edunvalvojana, Metsäteollisuus ry:llä. Hän on toiminut aiemmin ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen erityisavustajana ja tätä ennen turveteollisuuden lobbarina Bioenergia ry:n toimitusjohtajana.

Metsätalous ei tosin kuulu työ- ja elinkeinoministeri Kulmunin alaisuuteen. Keskustan puheenjohtajan roolissa olisi toisin. Puheenjohtajalle kuuluu kaikki.

Kaikkonen oli puolestaan aiemmin aviossa SDP:n kansanedustaja Satu Taiveahon kanssa, joka profiloitui ympäristöasioissa. Kaikkonen on edustanut aiemmin Keskustan liberaalimpaa ja ympäristömyönteisempää siipeä, vaikka ei hänkään ole ollut vähentämässä hakkuita.

Valinnan Kouvolassa tekevät tietenkin Keskustan valtuutetut. Ennakkokaavailuissa äänet ovat olleet jokseenkin tasan.

Keskustan ollessa nyt vedenjakajalla ottavat puolueen sisällä eri painotukset mittaa toisistaan. Sipilän lähes vetäydyttyä puolueen johtamisesta on tuli ollut vapaa: uuden eläinlajimme kultasakaalin saapumista maahamme seurattiin tähtäimen läpi, ja eduskunnan ympäristövaliokunnan tuore puheenjohtaja Hannu Hoskonen ryöpytti hallituskumppaneita ”ilmastovouhotuksesta”, kannustaen avohakkuisiin. Katsantokannasta riippuen voi pitää erikoisena tai ymmärrettävänä, että Keskusta on asettanut Hoskosen nuijamieheksi.

Tulevassa syksyssä on ratkaisevaa sekin, kuinka vahvan roolin pääministeri Rinne itse puolueineen ottaa ympäristöasioissa. Ja samassa huoneessa ovat myös Vasemmistoliitto ja RKP, jotka eivät halunne haipua sivuun hiljaisiksi apupuolueiksi.

Matti Nieminen, 19.8.2019

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa