Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Äänekäs kevät

Kevään kiihkeys on myös hallitusneuvotteluissa. Demokratiassamme valtaa todella käytetään näiden kevätviikkojen aikana”, kirjoittaa päätoimittaja Matti Nieminen Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Teksti Matti Nieminen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2019

Pihan vaahtera kukkii. Kirjosieppo tulee siihen hetkeksi, kimalaisia on useita. Kunpa tämä hetki ei menisi ohitse niin nopeasti.

Kevään kiihkeys on myös hallitusneuvotteluissa. Demokratiassamme valtaa todella käytetään näiden kevätviikkojen aikana. Neljäksi vuodeksi valituilla kansanedustajilla ja puolueilla, tai lähinnä sillä osalla jotka Helsingin Säätytalolla neuvotteluja käyvät, on mahdollisuus kirjoittaa yhteinen hallitusohjelma heti kautensa aluksi. Kuinka strateginen tai yksityiskohtainen, siitä luemme lähiaikoina.

Tämän lehden ilmestyessä neuvotteluissa on saattanut tapahtua uusia käänteitä. Mutta suurin käänne tuli todeksi jo huhtikuisena vaali-iltana. Ensimmäistä kertaa ympäristöstä ja erityisesti ilmastonmuutoksesta tuli yksi vaalien ratkaisijoista. Ilmasto voitti vaalit. Kiitos jokaiselle, joka jollakin tavalla tätä edisti.

Hallitusohjelmasta luemme pian, muuttuvatko äänet myös toimenpiteiksi. Politiikassa on itsensä ko-pioimisen piirteitä. Kaikki ei ala tietenkään puhtaasti alusta vaan jatkuvuudella perustellen asioita tehdään paljon niin kuin ennenkin. Ympäristön kohdalla muutos on kuitenkin välttämätön. ”Niinkuin ennenkin” -meininki johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Luonnonsuojeluliitto vaatii luonnon monimuotoisuuden suojelulle selvää rahaa. Noin 300 miljoonalla eurolla vuodessa voitaisiin auttaa metsäluontoa ja soitamme. Molemmat kytkeytyvät suoraan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Nyt punnitaan luonnon arvo. Verrataanpa: valtio käyttää energiaintensiivisen teollisuuden tukiin 868 miljoonaa euroa vuodessa.

Vaalikevään eurooppalainen loppuratkaisu on vielä edessä. Toivottavasti toukokuun viimeinen sunnuntai on sunnuntai myös ympäristölle, eikä silmissä ala pyörimään lopputekstit. Eurovaaleissa on valtaa
jaossa yllättävän paljon suhteessa vaalien näkyvyyteen. Komissaari Jyrki Kataisen arvion mukaan mepillä on jopa enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä keksimäärin.

Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen tavoin Luonnonsuojeluliitto uskoo, että ihmisten hyvinvoinnin ja ympäristönsuojelun etusijalle asettava EU ratkaisee parhaiten maahanmuuttoon, turvallisuuteen ja kilpailukykyyn liittyvät ongelmat. Taloudellinen kilpailukyky vahvistuu parhaiten ja kestävimmin, kun EU:n painopisteeksi otetaan vähähiiliset tai hiilettömät teknologiat, luonnonvarojen säästö sekä luonnon uusiutumis- ja kantokyvyn säilyttäminen.

Kävi kuinka kävi, kesää ei ole peruttu. Kesäkausi on vilkasta Luonnonsuojeluliiton toiminnassa. Olemme koonneet tähän lehteen jälleen koko maan kattavasti menoja ja vinkkejä. Niitä on paljon, katso vaikka!

Ja kuuntele, juuri nyt laulavat linnut. Juhannuksen jälkeen et enää tätä kuule. Tsii-tsero-tsii-tsero-tsip-tsiro-tsiro. Kirkkaasti ja rytmikkäästi vaahteran oksalta, kirjosieppo.

P.S. Luonnonsuojeluliitto kokoontuu kesän päätteeksi liittokokoukseen Punkaharjulle. Juhlimme samalla Suomen luonnon päivää lauantaina 31.8. Sunnuntaina valitaan valtuusto sekä hallituksen ja valtuuston uudet puheenjohtajat. www.sll.fi/liittokokous2019

Matti Nieminen, 20.5.2019

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa