Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kutistuvat jäätiköt korkean paikan leireillä näyttivät Martti Jylhälle, miten ilmastonmuutos vaikuttaa maapallon ja hiihdon tulevaisuuteen

Hiihtäjä Martti Jylhä. Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Hiihtäjä Martti Jylhä sijoitti Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssiin, koska soiden ennallistaminen on selkeä ja vaikuttava tapa kompensoida hiilidioksidipäästöjä. Hän on onnistunut vähentämään omia päästöjään tekemällä viime vuosina ilmastoystävällisiä valintoja sekä arjessa että työssä.

Teksti Oona Lohilahti, kuvat Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2019

Talviurheilijoiden jos keiden pitäisi olla etunenässä tekemässä ilmastonmuutoksen vastaisia tekoja, sanoo moninkertainen SM-kultamitalisti, hiihtäjä Martti Jylhä. Talvilajien ja ilmastonmuutoksen suhde on Jylhän mielestä ristiriitainen.

”Vaikka olemme olemme riippuvaisia talvesta ja talviolosuhteista, huipputasolla tässä lajissa matkustetaan aika paljon.”

Ilmastonmuutoksen vaikutus omaan lajiin ja maapalloon on tullut Jylhälle selväksi korkean paikan leireillä. Ikijää karkaa aina vain kauemmas ja lumiolosuhteet muuttuvat epävarmemmiksi.

Ilmastonmuutoksen takia koko lajin tulevaisuus on epävarma.

”Nuorille käy vaikeaksi harrastaa talviurheilua, kun siihen ei ole oikeita olosuhteita siellä, missä suurin osa väestöstä asuu. Tämä johtaa siihen, että lumen perässä joudutaan matkustamaan.”

Noidankehä on valmis, jos lumisille seuduille matkustetaan lentäen.

Jylhä on yksi Protect Our Winters -kampanjan ilmastolähettiläistä. Helmikuun alussa Jylhä ilmoitti sijoittavansa Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssiin, jonka sijoituksilla ennallistetaan ojitettua suota. Ennallistamisen jälkeen suo alkaa taas sitoa hiiltä.

Jylhä haastoi myös Kansainvälisen hiihtoliiton ilmastotalkoisiin. Hänen mielestään hiihdossa ei kansainvälisellä tasolla ajatella ilmastonmuutosta tarpeeksi. Jylhä mainitseekin pysäyttävän esimerkin: helmikuussa Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian-Franco Kasper vähätteli ilmastonmuutosta toteamalla haastattelussa, että ”meillä on lunta, joskus jopa valtavan paljon”.

”On aika kuvaavaa, että siellä ei osata vielä erottaa toisistaan sellaisia asioita kuin ilmasto ja sää.”

Vaikka Kasper myöhemmin pyysi lausuntoaan anteeksi, Jylhä huomauttaa, että FIS:n ympäristöstrategia on vuodelta 1994.

Kun Jylhä kuuli Hiilipörssistä ensimmäisen kerran, ajatus siihen sijoittamisesta kiinnosti heti. Teko on selkeä ja sillä on vaikutusta. Lisäksi monet hiihtäjät käyttävät suota harjoittelupaikkana. Suo siis yhdistää oman lajin ja ilmastonmuutoksen vastaisen työn.

”Vaikka tämä ei ole mikään vapaudu vankilasta -kortti, haluan silti jollain tavalla kompensoida päästöjäni, ja tämä on aika konkreettinen tapa tehdä se.”

Jylhä on laskenut omat hiilidioksidipäästönsä tarkasti ja on onnistunut viime vuosina puolittamaan arjen päästönsä, kun mukaan ei lasketa urheilulentoja. Kaudella 2016–2017 pelkästään Jylhän urheilulennot tuottivat noin 14 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia, mikä oli 4000 kiloa vähemmän kuin edellisellä kaudella. Yksi syy päästöjen pienenemiselle on se, että Jylhä kulkee kotimaan urheilumatkat maata pitkin aina, kun se on aikataulujen puolesta mahdollista.

Poliittisilla päätöksillä voidaan Jylhän mielestä ohjata ihmisiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Hän kuitenkin ryhtyi ilmastolähettilääksi, koska ajattelee, että myös yksilöiden valinnat vaikuttavat. Jos kaikki tekevät jotain, yhdessä siitä syntyy muutos.

Lisäksi Jylhä toivoo, että tulevatkin sukupolvet voivat lapsena leikkiä lapsena samoja lumi- ja jääleikkejä kuin hän itse.

 

Hiihtäjä Martti Jylhä. Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

Martti Jylhän vinkit ekologiseen elämään

  1. Tarkista sähkösopimuksesi. Varmista, että sähkösi on uusiutuvaa energiaa. Ekologinen sähkö ei ole kalliimpaa kuin fossiilinen energia.
  2. Suosittelen antamaan kasvisruoalle mahdollisuuden. Jos siitä pitää, tee siitä arkipäivien ruokaa ja vähennä lihan syöntiä.
  3. Kierrättäminen on perusjuttu, jonka pitäisi olla osa kaikkien arkea.
  4. Urheillessakaan aina ei tarvitse ostaa uutta. Kun omat välineet panee kuntoon ja pitää niitä hyvänä, ne kestävät pitkään. Varusteita voi hankkia sitten myös käytettynä. Varsinkin juniorihiihtäjille löytyy ihan varmasti käytettyjä suksia hiihtoseurojen kautta.
  5. Meillä on kotimaassakin todella hienoja hiihtokeskuksia ja paikkoja, joissa voi harrastaa hiihtoturismia. Ei tarvitse lähteä lentäen Keski-Eurooppaan, vaan yöjunalla pääsee Lappiin, missä hiihtämiselle on mahtavat olosuhteet.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa