Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ilmaston lämpenemisen turvaraja voi olla uskottua matalammalla

Kuva: NASA Goddard Space Flight Center CC BY 2.0

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousu pyritään rajaamaan selvästi alle kahden asteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan todellinen turvaraja on matalampi.

Teksti Felix Siivonen, kuva NASA Goddard Space Flight Center CC BY 2.0 
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2018

Arvovaltaisessa PNAS-tiedejulkaisussa elokuussa julkaistussa tutkimuksessa on huomioitu aikaisempaa tarkemmin lämpenemisestä aiheutuvien itseään vahvistavien kierteiden vaikutus. Tutkimuksen mukaan jopa viisi tällaista kierrettä käynnistyy noin kahden asteen keskilämpötilan noususta.

”Aiemmin kahden asteen lämpenemistä on pidetty perusteltuna turvarajana, joka voitaisiin hetkellisesti jopa ylittää. Uusi tutkimus osoittaa, ettei lämpenemistä saa nykytasosta kiihdyttää yhtään ja että mahdollinen uhkaava kehityskulku voidaan yhä estää”, toteaa suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Pohjoisessa napajäiden sulaminen uhkaa johtaa kierteeseen, jossa jäiden kutistuminen vähentää auringonvalon heijastumista avaruuteen ja lisää entisestään meriveden lämpenemistä ja jääpeitteen kutistumista.

Myös pohjoisten metsien hiiliensidontakykyä uhkaa negatiivinen kierre, jos lämpeneminen ylittää kaksi astetta. Nopea lämpeneminen pienentää ilmastomallien mukaan metsäpinta-alaa pysyvästi metsätuhojen myötä, ja metsät puolestaan leviävät nykyisille tundra-alueille hitaasti. Kehityskulun seurauksena boreaalisten metsien ilmastoa viilentävä vaikutus heikentyisi.

Luonnonsuojeluliiton näkemyksen mukaan tutkimus korostaa epävarmuutta ja varovaisuuden arvoa ja tukee erityisesti tarvetta lopettaa fossiilisten polttoaineiden käytön tukeminen välittömästi.

”Hallituksen tulee budjettiriihessä vihdoin ajaa alas turpeen käyttöön ja fossiilisen energian tuhlaukseen kannustavat ympäristölle haitalliset tuet”, Bruun sanoo.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa