Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Aleksi sijoitti päästönsä suohon

Sieviläinen Aleksi Kotilainen on herännyt ajattelemaan ilmastoa ja luontoa. Kuva: Heikki Mastokangas

Aleksi Kotilaisen tuella Hiilipörssi saa ennallistettua viisi hehtaaria suota.

Teksti Tapio Yli-Kätkä, kuva Heikki Mastokangas
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2018

En ole itseäni ikinä luonnonsuojelijaksi ajatellut, Hiilipörssi vain kuulosti erittäin hienolta ja toimivalta idealta, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Sievissä asuva Aleksi Kotilainen.

Hän sijoitti Hiilipörssiin 4000 euroa ja kompensoi näin suomalaisen keskimääräiset koko elämän aikaiset ilmastopäästöt. Kotilaisen sijoittamalla summalla Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi saa ennallistettua viisi hehtaaria ojitettua suota. Se sitoo vuodessa vähintään 4400 kiloa hiiltä.

31-vuotias Kotilainen kertoo syntyneensä Sievissä ja asuneensa siellä koko ikänsä. Hän työskenteleekin paikkakunnalla perheyrityksessä, joka myy ja asentaa aurinkoenergiajärjestelmiä sekä ilmalämpöpumppuja. Uusiutuva energia on siis tuttua. Metsässä ja suollakin tulee vietettyä vapaa-aikaa, etenkin marjastamassa. Miten hän ei koe olevansa luonnonsuojelija?

”Kyllä minä taidan nykyään ollakin luonnonsuojelija”, Kotilainen naurahtaa. ”Tai ainakin olen enemmän kiinnostunut aiheesta.”

En ole itseäni ikinä luonnonsuojelijaksi ajatellut, Hiilipörssi vain kuulosti erittäin hienolta ja toimivalta idealta.

Kotilainen kertoo, että miettii paljon asioita ja painottaa, että tietoisia päätöksiä voi jokainen tehdä. Hän selvitti laskurilla oman hiilijalanjälkensä ja se osoittautui keskimääräistä suuremmaksi.

Hiilipörssistä Kotilainen luki alun perin Keskipohjanmaa-lehdestä: ”Ajattelin, että onpa hieno ja sinänsä helppo idea, jos haluaa suojella luontoa.”

Hiilipörssin ensimmäisen ennallistettavan suon sijainnilla lähellä kotiseutua oli miehelle merkitystä.

”Lestijärvellä tulee käytyä ja aika huonoon kuntoon se on mennyt. Jospa tämä auttaisi järven tilaankin. Eikä siellä suolla kuitenkaan mitään kovin hyödyllistä tapahdu, kun se on ojitettu.”

Hiilipörssi on Kotilaisen mielestä hanke, jolla voidaan tavoittaa ihmisiä, jotka eivät välttämättä miellä itseään luonnonsuojelijoiksi.

”Minä olen yksi esimerkki siitä”, hän miettii. ”Ja voihan sitä ajatella globaalissakin mielessä, tämä on tärkeä asia. Kun miettii vaikkapa ilmaston lämpenemistä.”

 Lue lisää Hiilipörssistä: hiiliporssi.fi

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa