Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

10 erilaista luontoretkeä

Kuva: Sampo Jouhiainen

Noudattaako retkeilysi aina samaa tuttua ja turvallista kaavaa? Kierrät ehkä saman merkityn reitin kansallispuistossa ja paistat makkaran nuotiopaikalla. Sekin on ihanaa, mutta jos haluat löytää uusia tapoja retkeillä ja syventää luontokokemuksia, lue seuraavat vinkit. Luonto on loppumaton tutkimuskohde. Retkeillessä voit löytää myös itsestäsi uusia puolia.

Teksti Liisa Hulkko
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2018

1. Tee matka itseesi

Luonnossa oleminen on terapeuttista jo sinällään. Voit vahvistaa kokemustasi käyttämällä kaikkia aistejasi. Kosketa puunrunkoa, kuuntele ääniä ja katsele läheltä muurahaisten marssia. Keskity hengitykseen: hengitä sisään rauhaa ja puhalla ulos mieltä painavat asiat.

Jos tapanasi on käydä luontoretkillä perheen tai ystävien kanssa, kokeile joskus mennä luontoon yksin. Pysy paikallaan vaikka puoli tuntia. Istu alas, nojaa kallioon tai puunrunkoon ja sulje silmäsi. Kuuntele ympäröivää luontoa ja anna ajatusten ja tunteiden aaltoilla omia teitään. Anna luonnon hoitaa.

2. Syvennä luontotuntemustasi

Luonnon tunteminen tuo retkeilyyn uutta sisältöä. Jos uusien lajien opettelu tuntuu hankalalta, kannattaa kokeilla erilaisia tapoja oppia. Piirrä näkemäsi kasvit tai kirjoita ylös lintujen tuntomerkit. Lintujen äänien opettelussa saattaa auttaa matkia ääntä tai kirjoittaa linnun ääni muistiin mahdollisimman tarkasti. Yksin ei kuitenkaan tarvitse opetella, vaan kannattaa lähteä mukaan opastetuille retkille: ks. tämän lehden tapahtumasivut ja sll.fi/tapahtumat.

Ja oppia voi aina: Lintuharrastaja voi tutustua kasveihin tai hyönteisiin. Lajeista voi laajentaa vaikka pilvien bongaamiseen tai geologiaan. Luonnossa riittää tutkittavaa.

3. Makuretki luontoon

Iso osa suomalaisista sienestää, marjastaa tai kalastaa. Jos haluat tehdä ruokaa tulella, muista tulentekorajoitukset. Risukeittimen avulla voit laittaa ruokaa monenlaisissa paikoissa. Katso kuitenkin, että asetat keittimen palamattomalle alustalle ja että tuhkat viilenevät kunnolla.

Uusin harrastus on hortoilu eli villivihannesten kerääminen. Villivihanneksista saat retkeilyn lomassa hyvän salaatin vaikka sen perinteisen makkaran oheen. Kerää vain kasveja, joita tunnet. Siinä auttaa esimerkiksi Suomen Luonto -lehden kehittämä villivihannessovellus: suomenluonto.fi/sovellus.

4. Retkeile lapsen tavoin ja jaa iloa

Ota oma tai ystäväsi lapsi oppaaksesi ja kokeile retkeillä lapsen tavoin: tutki, kysy ja ihmettele, kiipeä puihin ja kallioille! Voit myös jakaa luonnossa olon riemua viemällä retkelle joku, joka ei siihen itse kykene. Suomessa on esimerkiksi jonkin verran esteettömiä luontokohteita. Niitä on koottu sivulle luontoon.fi/retkikohteet Valitse kohdasta Soveltuvuus > Esteettömiä reittejä tai palveluita.

5. Päästä luovuus valloilleen

Luonto on luovuuden lähde. Kun valokuvaa rähmällään maassa maaten, näkee ympäristön uudesta perspektiivistä. Kuvaaja katsoo lähelle ja löytää maisemasta uusia puolia. Kokeile myös piirtää ja maalata. Taidot eivät ole ratkaisevassa asemassa, luonto ei arvostele. Luonnon elementeistä on hauskaa tehdä kaikenlaista. Mitä muuta voisi tehdä kuin käpylehmiä ja kaarnaveneitä?

6. Aamuretki kaupunkiluontoon

Kaupungitkin sykkivät luontoa. Jopa Helsingin Tuomiokirkon portailla kasvaa kymmeniä kasvilajeja. Kun liikkeelle lähtee aamuvarhain, voi nähdä city-ketun aamupalalla tai heräilevän valkohäntäpeuran. Läheinen, tuttukin metsä näyttää uudet puolensa, jos sinne menee eri aikaan kuin tavallisesti. Kuuntele kesäiltana yölaulajien konserttia tai herää anivarhain ottamaan kesäpäivä vastaan.

7. Tee luonnosta kuntosalisi

Luonnossa liikkuminen on hyvää liikuntaa. Syke nousee helposti ja huomaamatta, kun kiipeää jyrkkiä mäkiä ja tasapainoilee kiveltä toiselle. Liikuntaharrastusta voi monipuolistaa kokeilemalla erilaisia lajeja: melonta, kalliokiipeily tai pyöräily. Kokeile polkujuoksua, avovesiuintia, metsäjoogaa tai suunnistusta. Kannattaa myös lähteä pidemmälle vaellukselle tai tutustua haastavampiin luola- ja kiipeilykohteisiin. Mahdollisuuksia riittää!

8. Ota luonto osaksi arkea

Arkiaamu alkaa ihanalla tavalla, kun syö aamupalan luonnossa. Ota mukaan kahvi ja eväsleipä ja istahda työmatkalla rantakivelle. Luonto lisää myös luovuutta. Jos se työpaikallasi vain onnistuu, pidä kävelypalaveri lähiluonnossa ja tee luovuutta vaativa ideointihetki metsässä istuen. Myös työmatkalla kannattaa nostaa katse kännykästä ja bongata bussin ikkunasta lintuja ja tarkkailla pyörän selästä lajikirjoa.

9. Auta luontoa, tartu lapioon!

Lintujen talviruokinta on monelle tuttua, mutta on muitakin tapoja auttaa luontoa. Yksi hyödyllinen ja trendikäs harrastus on ploggaus: kerätä lenkkeillessä muovi- ja muita roskia.

Jos on oma piha tai mökki, kannattaa pihasta tehdä elämää vilisevä luontopiha. Osoitteessa sll.fi/omapiha on vinkkejä luontopihan perustamiseen.

Osallistu myös yhdistysten järjestämiin talkoisiin, joissa kitketään vieraslajeja luontoalueilta, autetaan perinnemaisemien lajeja ja ennallistetaan puroja ja soita. Talkoita löydät tämän lehden tapahtumalistauksesta ja osoitteesta sll.fi/tapahtumat.

10. Etsi uusia reittejä ja suunnista

Ole tutkimusmatkailija ja tutki sinulle uusia luontokohteita! Etsi kohteita verkosta (ks. oheinen lista) ja seikkaile uusissa kohteissa. Tutustu myös erilaisiin kohteisiin: suot, niityt, rotkot, luolat, harjut, lähteet, kosket ja merenrannat.

Tuttukin luontoalue avaa itsestään uusia puolia, jos poikkeaa merkityiltä reiteiltä ja kokeilee suunnistaa. Liiku kuitenkin taitojesi mukaisesti ja pidä mukana kunnon maastokartta, kännykkä ja kompassi. Maastokarttasovelluksen voi asentaa myös kännykkään, mutta älä laske suunnistamista pelkän puhelimen varaan.

Jutun lähteet

Etsi uusia retkipaikkoja

  • //luontoon.fi// Esittelyssä kansallispuistot ja Metsähallituksen ylläpitämät retkeilykohteet
  • //virkistys.info//Eteläisessä Suomessa toimii yhdeksän virkistysalueyhdistystä, jotka huolehtivat satojen luontokohteiden retkeilymahdollisuuksista.
  • //kuntien sivut// Kunnat ylläpitävät tietoa omista ulkoilu- ja retkeilyalueistaan, ja niiden luontopoluista, leirintäalueista ja nuotiopaikoista. Esimerkiksi Helsingissä esitellään 10 kaupunkiluontokohdetta, kuten Helsingin Pornaistenniemeen valmistunut uusi Luonnon syli -polku: citynature.eu/fi/helsinki.
  • //retkipaikka.fi// Retkipaikka on yhteisö, jossa kymmenet ihmiset tekevät erilaisia retkikohde-esittelyjä, erityisesti päiväretkikohteita.
  • //facebook.com/kansallispuisto // Kansallispuistot tutuiksi -sivulla esitellään kansallispuistojamme. Ryhmässä taas keskustellaan retkeilystä ja luonnosta.
  • //suomenluonto.fi/tag/retkivinkki// Suomen Luonto -lehti esittelee ympäri vuoden lehdissään retkipaikka ja -retkeilyvinkkejä. Jonkin verran retkiä löytyy myös lehden verkkosivuilta. Tilaa lehti osoitteesta suomenluonto.fi/lehtitilaus
  • //100luontohelmea.fi// Luonnonsuojeluliitto esitteli itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi sata luontohelmeä. Iso osa kohteista on suomalaisille tuntemattomia uusia elämyksiä. Sivuilla ei ole yleensä tarkempia retkeilyvinkkejä.
  • //metsakartat.fi// Sivustolle on koottu ympäristöjärjestöjen asiantuntijoiden, vapaaehtoisten luonnonharrastajien, tutkijoiden ja viranomaisten kartoittamia ja suojeltaviksi esittämiä metsiä ja soita. Sivuilla ei ole retkeilyvinkkejä, mutta kokenut retkeilijä voi lähteä tutkimaan kohteita.
  • //sll.fi/tapahtumat// Luonnonsuojeluliitto järjestää vuosittain yli 1000 retkeä. Lähde Suomen luonnonsuojeluliiton retkille ja saat samalla opastuksen upeisiin luontokohteisiin! Retkiä on myös tämän lehden sivuilla.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa