Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Esteettömästi lintujen luo

Esteettömän lintulavan rakentamista.
Tänne syntyy uusi, esteetön lintulava. Kuvassa lavan suunnitellut Osmo Kivivuori luonnonsuojeluyhdistyksestä, kaivinkoneen kuljettaja Markus Soini ja yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Raivo. Kuva: Terhi Linjos

Varsinais-Suomessa puuhataan vapaaehtoisvoimin isoa hanketta. Mietoistenlahdelle rakennetaan esteetön lintujentarkkailukohde.

Teksti Marja Haatanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2018

Talvi pitää Mietoistenlahtea vielä otteessaan, mutta säpinää riittää. Muuttavien lintujen sijaan nyt liikkeellä on luonnonsuojelijoita. Mietoistenlahden luonnonsuojelualueen saavutettavuutta ja esteettömyyttä parannetaan kevään aikana vapaaehtoisten voimin. Suojelualueelle rakennetaan esimerkiksi esteetön lintulava, jonne pääsee pyörätuolilla. Mukana on Luonnonsuojeluliiton Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksen lisäksi Kynnys ry, Turun lintutieteellinen yhdistys ja Mynämäen kyläyhdistys.

”Esteetöntä lintutornia on toivottu jo pitkään. Nyt alueesta tehdään vihdoin paikka, jonne kaikki ulkona liikkuvat ovat tervetulleita. Esteettömiä kohteita on todella vähän. Haluamme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että luonnosta voisi nauttia monipuolisemmin myös he, joilla siihen ei muuten olisi mahdollisuutta”, kertoo Petri Varjonen Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Perhetornista hyvät näkymät

Mietoistenlahti on Varsinais-Suomen parhaita lintuvesiä ja varsinkin muuttoaikaan myös valtakunnallista kärkeä lintumäärissä. Lahti ympäristöineen luokitellaan myös valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Mietoistenlahden lintutornit ja sinne tänne risteilevät polut tarjoavat hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn. Kävijämäärä tulee kasvamaan ja vakiintumaan jopa yli 15 000 kävijään vuodessa, kun kahden seuraavan vuoden aikana alueen palveluista kunnostetaan eheä ja hyvin opastettu kokonaisuus ulkoilijoille ja lintuharrastajille. Nykyiset pitkospuut, penkit ja pienempi torni ovat päässeet vuosien varrella rapistumaan suurten kävijämäärien vuoksi.

Esteetöntä lintutornia on toivottu jo pitkään.

Isommalla lintutornilla on käynyt runsaasti perheitä ja ulkoilijoita, mihin se ei ole oikein soveltunut. Samaan aikaan pienemmän tornin käyttö on ollut vähäistä. Kevään kuluessa pienempi muutetaan Perhetorniksi, joka sopii myös aloitteleville harrastajille. Isompi jää erityisesti aktiivilintuharrastajille. Tornien läheisyydessä olevan Silakkarin viereen rakennetaan puolestaan kokonaan uusi esteetön lintulava, jonne pääsee pyörätuolilla. Samalla myös näköalakalliolle vievä polku kunnostetaan.

Ristisorsa
Mietoistenlahdella voi nähdä esimerkikis ristisorsan. Kuva: Martha de Jong-Lantink (CC BY-NC-ND 2.0)

Esteettömältä lintulavalta ja torneista on hyvät näkymät Mietoistenlahden rikkaaseen lintumaailmaan. Keväällä lahdella on tuhansittain vesilintuja ja monet maamme harvalukuiset vesilintulajit, kuten ristisorsa, harmaasorsa, lapasotka ja uivelo, levähtävät lahdella säännöllisesti. Syksyllä lahti täyttyy tuhatpäisistä hanhiparvista. Lintulahden mieleenpainuvia lajeja ovat petolinnut, kuten merikotka ja muuttohaukka. Alueen erikoisuuksia ovat eteläsuonsirri ja sitruunavästäräkki.

”Mielestäni Mietoistenlahden kunnostus on todella hieno näyttö siitä, mitä konkreettista paikallisyhdistys voi tehdä ihmisten luontoyhteyden parantamiseksi ja luonnonsuojelun edistämiseksi. Paikallisyhdistyksissä tehdään paljon huikeita juttuja, tässä on yksi hyvä esimerkki tärkeästä työstä”, kertoo Maarit Koistinen Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiristä ja toivoo Mietoistenlahden kunnostustöihin paljon vapaaehtoisia mukaan.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa