Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hyviä uutisia Vantaanjoelta: Yksi padoista puretaan

Vantaan Tikkurilankosken padon osittainen purku on saanut vesitalousluvan. Uutinen on tärkeä paitsi vaelluskaloille myös joen veden tilalle. Vantaanjoki on lähes miljoonan suomalaisen lähin suurjoki. Se on Natura-suojeluohjelmassa ja yksi Luonnonsuojeluliiton luontohelmistä.

Vantaanjoen vesistössä on vielä muutama pato, jotka estävät vaelluskalojen pääsyä merestä kutualueilleen. Kohta niitä on yksi vähemmän. Tänään Vantaan Tikkurilankosken padon osittainen purku sai vesitalousluvan. Tästä Vantaan kaupungin hankkeesta Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirikin antoi aluehallintovirastolle myönteisen muistutuksen.

”Tikkurilankosken osittainen purku on hyvä malli myös Helsingin Vanhankaupunginkoskelle. Helsingin kaupunki on tehnyt esisuunnitelman sen Itähaaran kalataloudelliselle kunnostukselle. Tavoite on, että taimenten lisäksi siiatkin pääsisivät nousemaan jokeen”, sanoo Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

”Uudenmaan piirin mielestä tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Joen Länsihaaraan yrittävät nousukalat hakkaavat päätään vielä patoon. Lisäksi Länsihaaraa merta kohti uivat kalanpoikaset voivat kuolla museovoimalan turbiineihin. Siksi Länsihaaran padon purku – kokonaan tai osittain – kannattaisi selvittää”, Veistola lisää

Yksi Vantaanjoen ongelmista ovat jätevedenpuhdistamoilta tulevat päästöt. Kevään sulamisvedet ja syyssateet aiheuttavat puhdistamoille ja pumppaamoille ylikuormitusta. Silloin puhdistamatonta jätevettä voi päästä jokeen.

”Monessa kunnassa ohivuodot on saatu vähenemään muun muassa Virtavesien hoitoyhdistyksen Kari Stenholmin valistustoiminnan ansiosta. Viime perjantaina kävimme Uudenmaan piiristä ja Nurmijärven Luonnosta tapaamassa Nurmijärven Veden asiantuntijoita. Tapaaminen oli hyvähenkinen. Nurmijärven kirkonkylän puhdistamon uusiminen on jo investointiohjelmassa, ja monia muita toimia tehty tai tekeillä. Näin Nurmijärvenkin asiat saataneen kuntoon muutaman vuoden päästä”, Veistola kertoo.

Yksi Vantaanjokea ja Itämerta uhkaava asia on viemäriputkien kunto. Maakunnan suurin putkiremonttien tarve on Helsingin kantakaupungin alla.

”Siellä menevät nyt hulevedet ja jätevedet sekaisin. Nyt olisi viisasta korottaa HSY:n vesimaksuja – muuten putkien korjausvelka menee Itämeren maksettavaksi.”

Jaa sosiaalisessa mediassa