Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpan suojelussa ollaan vielä kaukana tavoitteesta

Metsähallitus tiedotti tänään erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta-arvionsa, jonka mukaan norppien määrä on taas hieman kasvanut. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin iloinen tuloksista, mutta muistuttaa, että kasvu on hidasta ja suotuisan suojelun tavoitetaso on edelleen kaukana.

Saimaannorppa kivellä. Kuva: Juha Taskinen
Kuva: Juha Taskinen

”Useissa yhteyksissä on luotu mielikuvaa, että norpan suojelun tavoite ollaan saavuttamassa, kun kanta kasvaa hitaasti. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen, ja kannan kasvu on heiveröistä. Saimaannorpan suojelutoimia täytyy edelleen tehostaa sitä mukaa kun kanta kasvaa ja norpat laajentavat elinpiiriään lähes koko Saimaalle”, sanoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Saimaannorpan suojelutavoite onkin koko ajan ollut ja on edelleen suotuisan suojelun taso. Kuitenkin määritelmän konkreettisuus puuttuu, joten siksi se on helppo sivuuttaa. Suotuisan suojelun taso tarkoittaa kuitenkin nykyisen norppien määrän moninkertaistumista.

Uusimmat tutkimustiedot ilmastonmuutoksen, geneettisen monimuotoisuuden vähenemisen ja rantarakentamisen vaikutuksista norppaan lisäävät epävarmuutta ja huolta norpan selviytymisestä tulevaisuudessa. Siksi tutkijoiden johtopäätöksenä on, että norppakanta pitää saada nykyistä voimakkaampaan kasvuun.

Suojelutoimet auttavat, mutta uhat ovat merkittäviä

Apukinoksilla on kyetty auttamaan norppaa selviytymään huonoista pesimäolosuhteista. Siitä huolimatta pesäpoikaskuolleisuus voi olla poikkeuksellisen suurta, kuten tänä vuonna on käynyt. Lisäksi rantarakentamisen ja siitä aiheutuva ihmislähtöisen häiriön on todettu heikentävän saimaannorpan pesinnän onnistumista. Näiden lisäksi ilmastonmuutoksen ennakoidaan vaikeuttavan saimaannorpan pesintää jään päällä olevissa lumipesissä.

”Norppien kalanpyydyskuolemat ovat sellaisia, jotka voimme estää niin halutessamme. Emme kykene saavuttamaan saimaannorpan suotuisan suojelun tasoa, jos sallimme kalastamisen norpalle vaarallisilla pyydyksillä”, Tiainen muistuttaa.

Luonnonsuojeluliitto vaatii, että saimaannorpan levinneisyysalueilla norpille vaarallisten kalanpyydysten käyttö on kiellettävä kokonaan. Tämä edesauttaisi myös uhanalaisten kalalajien suojelua.

Suomalaisten enemmistö haluaisi lisää suojelua

Kaikkien viime vuosina tehtyjen kyselyjen perusteella saimaannorpan suojelun tehostamisella on kansalaisten selvän enemmistön tuki. Saimaannorpan suojelun strategiatyössä tehty Suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi eli SOVA-arvio osoittaa, että saimaannorpasta ja sen suojelusta on lähes kaikkien mittareiden valossa enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Voisimme asettaa uudeksi välitavoitteeksi norppien määrän kaksinkertaistamisen vuoteen 2030 mennessä ja siitä edelleen jatkaisimme suojelutyötä niin, että tulevaisuudessa norppia olisi 3000 yksilöä, mikä olisi jo elinvoimainen kanta”, Tiainen arvioi.

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa