Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri

Varsinais-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Pohjois-Savon luon­non­suo­je­lu­pii­ri kerää lahjoituksia merikotkan pannoituksen ja sa­tel­liit­ti­seu­ran­nan kustannusten kattamiseksi.

Keräysnumero: RA/2020/1221

Voit osallistua keräykseen lahjoittamalla haluamasi rahasumman:

Tilinumero: FI 50 5481 9320 0220 05

Saaja: Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri

Viesti: Merikotka

Kuopion Julkulasta löytyi 11.8.2020 haavoittunut merikotka. Merikotka oli löydettäessä huonossa kunnossa ja varsin laiha. Linnun alanokasta roikkui uistin, peruke ja 60 cm siimaa.  Alanokan pehmytosat ja kieli olivat vahingoittuneet. Yksi uistimen koukuista oli katkennut, joka löytyi kuvauksissa linnun vatsasta. Merikotka saatiin kuitenkin pelastettua ja hoitopaikassaan Siilinjärvellä se toipui ja voimistui hienosti.

Merikotka sai nimekseen Minna ja sitä seurataan satelliittilähettimen avulla. Minna-merikotka valjastettiin paikantimella ja vapautettiin 28.8.2020 Juurusvedellä.

Merikotkan liikkumista erityisesti pesimäikäisenä ei tunneta juuri ollenkaan Pohjois-Euroopassa. Reviirillään olevien aikuisten merikotkien liikkumisella on merkitystä esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittelussa. Useassa eri hankkeessa on yritetty laittaa lähettimiä aikuisille merikotkille niiden liikkumisen tutkimiseksi. Tässä ei kuitenkaan ole onnistuttu, sillä aikuisten merikotkien kiinniottaminen reviireiltä on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

Nyt kuntoutuksessa ollut aikuinen lintu oli harvinainen mahdollisuus saada aikuinen merikotka lähetinseurantaan. Sen avulla voidaan saada tietoa, jota kaivataan aluesuunnittelussa niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Merikotkien suojelu hyötyy siitä, mitä paremmin niiden liikkuminen ja maiseman käyttö tunnetaan.

Minna merikotkan pannoituksesta ja seurannasta aiheutuu kustannuksia, joihin osallistuu Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin lisäksi Lintuyhdistys Kuikka.

Seuraa kotkan matkaa: https://www.sll.fi/pohjois-savo/merikotka-minnan-matka/