Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivä: retkikertomus

Kuva: Satu Laurila

Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen luonnonkukkien päivän 16.6.2024 retki suuntautui Havukallion maastoon Havukoskelle. Vuoden teemalajina oli raita.

Innokas nelihenkinen joukkomme kokoontui Hanabölentien ja Koivukylänväylän risteykseen kello 10. Sää oli puolipilvinen ja varsin lämmin: lämpöasteita oli parikymmentä jo retken alkaessa.

Ensimmäinen kohteemme oli risteyksen pohjoispuolella olevan vanhan talonpaikan kävelytiehen rajautuva metsikkö, jonka kasvistoa tutkimme lähinnä aivan kävelytien reunasta. Haitallisia vieraslajeja löytyi heti japanintatar ja komealupiini, mutta onneksi löytyi muutakin: mm. ruusuruoho, ahdekaunokki, särmäkuisma ja metsäapila. Mielenkiintoinen havainto oli myös keltamatara ja paimenmatara sekä niiden risteymä piennarmatara. Paikalla kasvoi myös kesämaitiaisia ja kovin varhainen syysmaitiainen, joten pääsimme näkemään niiden eron.

Risteyksen länsipuolelta lähdimme kiipeämään kohti Havukalliota. Matkalla katsoimme erilaisia varpuja – esim. mustikka, puolukka ja juolukka – ja heiniä – esim. koiranheinä, nuokkuhelmikkä, nurmitähkiö (timotei), metsälauha, metsäkastikka ja nurmirölli.

Kallion päällä pysähdyimme pitämään pienen evästauon, jonka aikana suuri kovakuoriainen lensi paikalle. Koska mukana ei ollut hyönteistuntijaa, jäi hieman epäselväksi oliko kyseessä kultakuoriainen vai sittenkin kuparikuoriainen. Katso itse, jos kuvasta pystyy tunnistusta tekemään.

Eväiden jälkeen jatkoimme kierrosta Havukallion laella ja hieman metsäisemmissäkin ja muutamassa märemmässä kohdassa. Nähdyiksi tuli mm. joukko erilaisia saroja: polkusara, harmaasara, virnasara, jänönsara ja tietysti jokapaikansara.

Koska Havukallion ympärillä on paljon asutusta, on alueelle levinnyt myös puutarhakarkulaisia, joten kaikki retken aikana huomion kohteeksi päätyneet kasvit eivät olleet täsmällisesti ottaen ”luonnonkukkia”. Esimerkiksi vuorikaunokkia löytyi mättäällinen, japaninkellukkaa esiintyi runsaasti samoin kuin erilaisia koristevaahteroita.

Retken aikana nimettiin 146 kasvia. Kasvien lisäksi satuimme huomaamaan lintumaailman puolelta peipon, västäräkin, mustarastaan, sepelkyyhkyn, käpytikan ja närhen. Hyönteismaailmasta huomio kiinnittyi vain tuomenkehrääjäkoihin, aikaisemmin mainittuun kulta(?)kuoriaiseen, sokkopaarmaan, maurikärpäseen ja johonkin hyvin pieneen ja hentoiseen siniseen korentoon. Ja löytyi retkellä vielä viimemetreillä iso rapakivi!

Minervaretken kirjuri