Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Sympaattinen puukiipijä on helppo havaita talviruokinnalla

Puukiipijä. Kuva: Petri Hirva

Pikkuinen puukiipijä näyttää melkeinpä hiireltä kipittäessään hauskasti puunrunkoa ylöspäin. Yhdistyksen talviruokinnallakin viihtyvä puukiipijä on heimonsa ja sukunsa ainoa edustaja Suomessa.

Kun tarkkailee linturuokinnan lähellä olevien puiden runkoa saattaa huomata, kuinka pieni, alta vaalea ja päältä lähes ruskean kaarnan värinen käyränokkainen lintu kipittää vikkelästi puunrunkoa alhaalta ylös. Kun rungon pinta muuttuu ylhäällä sileämmäksi eikä enää siellä ole koloja, mistä ravintoa voisi löytää, pyrähtää lintu seuraavan puun juurelle ja aloittaa kiipeämisen alusta.

Puukiipijä. Kuva: Petri Hirva
Kuva: Petri Hirva

Tämä erikoisesti ruokaa etsivä pikkulintu on varpusten heimoon kuuluva puukiipijä (Certhia familiaris). Ravinnokseen puukiipijä käyttää hämähäkkejä, hyönteisiä ja muita selkärangattomia, joita se kaivaa kaarnan rakosista kaarevalla, terävällä nokallaan. Kaarnaa muistuttava suojaväri auttaa puukiipijää piiloutumaan petolinnuilta ja muilta saalistajilta kiipijän liikkuessa kuusen tai männyn rungolla. Valkoista kurkkuaan puukiipijä käyttää kuin heijastavana ”peilinä” kaarnankoloja tutkiessaan. Puukiipijä yöpyy lahopuiden koloissa tai kaarnan rakosissa, joihin se hädin tuskin mahtuu. Kovilla pakkasilla lintuja voi ahtautua useampi samaan koloon.

Puukiipijä on melko yleinen lintu Suomessa, mutta hyvän suojavärinsä ja pienen kokonsa takia sitä ei ole helppo huomata. Lisäksi linnun ääni on hyvin korkea, kaikki eivät sitä edes kuule. Kuitenkin juuri äänen perusteella puukiipijä usein havaitaan. Laulu muistuttaa pajulinnun laulua ja puukiipijä aloittaa tapailla säveliään jo talvella (kuuntele ääninäyte täältä). Helpoimmin puukiipijän ehkä näkeekin juuri talvella, kun Suomeen talvehtimaan jääneet puukiipijät hakeutuvat talviruokintojen läheisyyteen. Osa puukiipijöistä siis jää Suomeen, ja usein ne lyöttäytyvät mukaan tiaisparviin. Ruokinnoilla niille näyttää maistuvan rasvapötkön antimet, mutta myös pähkinän muruset kelpaavat.

Vinkki! Jos laitat rasvapalloja tai -pötköjä ruokinnallesi, niin voit hieraista palloa tai rasvapötkön päätä läheisiin puunrunkoihin ennen niiden laittoa telineisiin – puukiipijät tykkäävät herkutella kaarnan rakoihin jääneillä rasvamuruilla!

Yhdistyksen talviruokintapiste sijaitsee Helsingin Pitäjänkirkon pappilan puistossa.

Lähteet:

Luontoportti https://luontoportti.com/t/764/puukiipija

Suomen luonto https://suomenluonto.fi/uutiset/puukiipija-on-loytanyt-lintulaudat/

Teksti: Kaarina Aro, kuvat: Petri Hirva