Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivän retkikertomus

Luonnonkukkien päivän retkelle lähdettiin perinteen mukaisesti sunnuntaina 18.6.2023. Tänä vuonna oli kahdeskymmenes vuosi, kun Suomessa on vietetty luonnonkukkien päivää.

Kokoonnuimme Ylästöntien ja Silvolantien risteyksessä, johon pääsee kätevästi kahdellakin eri bussilla. Osa retkueemme jäsenistä saapui paikalle tosi luonnonsuojelijan tapaan pyöräillen ihan lihasvoimin. Kokoontumispaikalla on tutkailimme pukinpartaa, jonka kukka on auki vain aamuisin: retken alkaessa kukat olivat jo kiertyneet tiukasti takaisin kiinni.

Retki alkoi tietä pitkin peltojen välistä kulkien. Matkaa Ylästöntieltä metsän puolelle on tuskin sataa metriä, mutta saimme kulutettua taipaleella reilut kaksikymmentä minuuttia tunnistaen jokseenkin jokaisen tunnistettavissa olevan kasvin. Metsäisempään maastoon päästyämme vauhti tuntui vielä hidastuvan, koska vastaan alkoi tulla yhä uusia tunnistamista vaativia kasveja.

Päivän teemalajina ollutta mustikkaa metsästä löytyi runsaasti. Pääsimme tutkimaan myös korpipaatsamaa ja erilaisia sanikkaisia. Tuupakanlammen rantaan päästyämme teimme havaintoja muutamista vesikasveista, mm. pohjanlumpeesta, uistinvitasta ja hyönteisiä syövästä rimpivesiherneestä.

Kaikkiaan kasvilajeja kirjattiin retken aikana 99. Todennäköisesti tunnistetuksi tuli enemmänkin, mutta koska meitä oli tällä kertaa kymmenen hengen retkue, ihan jokainen nimetty laji ei välttämättä saavuttanut kirjurin korvia.

Loppuhuipennuksena katselimme kuinka rusakko kurkisteli hiekkakasaan kaivamastaan kolosta.

Terveisin Minerva, retken kirjuri