Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Viherpeippo vai vihervarpunen?

Viherpeipot ovat olleet yleinen näky tänä talvena SLL Vantaan yhdistyksen talviruokinnalla Helsingin pitäjän kirkon pappilan puistossa. Sen sijaan vihervarpusia on tällä talvikaudella näkynyt kovin vähän verratttuna esimerkiksi viime talveen – samantapainen tilanne on tuntunut olevan myös muilla talviruokinnoilla. Molempia lajeja kuitenkin näkee yhdistyksen ruokinnalla. Mutta erotatko jo lajit toisistaan?

Helpoimmin viherpeipon ja vihervarpusen erot tulevat esille, jos näkee linnut vierekkäin vaikkapa juuri lintulaudalla. Viherpeippo on vihervarpusta selvästi kookkaampi ja sen nokka on jykevämpi. Toki myös lintujen muoto ja väritys ovat erilaiset, mutta varsinkin aloittelevalle harrastajalle lajeja voi olla hankala erottaa pikaisella silmäyksellä. Varsinkin jos on kyse naaraista tai nuorista linnuista. Kerrataanpa siis hieman lajien tuntomerkkejä.

Molempien lintulajien koiraiden värit ovat upeat. Vasemmalla vihervarpunen ja oikealla viherpeippo. Kuvat: Petri Hirva.

Viherpeippokoiras on yleisväritykseltään vihreä. Siiven etureunassa viherpeipolla on selvä keltainen pitkittäisjuova. Myös pyrstön reunat ovat keltaiset. Vihervarpunen puolestaan on kellanvihreä viiruinen lintu. Sen tuntomerkkejä ovat pieni pää, tummat siivet, joissa kaksi vaaleankeltaista poikkijuovaa, ja lyhyt lovipäinen pyrstö. Pyrstön tyvellä on keltaista. Kyljessä on pitkittäisviiruja. Koiraalla on tumma pää ja kurkku ja silmän yläpuolella erottuu selvästi taaksepäin kulkeva vaalea juova.

Viherpeipponaaras on selvästi koirasta hailakampi. Sen väritys on harmaanvihreä, ja sillä on rusehtava, hieman viiruinen selkä. Myös naaraan paras tuntomerkki siiven keltainen pitkittäisjuova. Vastaavasti myös vihervarpusella naaras on väritykseltään hailakampi, mutta se on koiraan tavoin selvästi viiruinen. Myöskin naaraalla on silmän yläpuolella taaksepäin kulkeva vaalea juova.

Naaraan tai nuoren linnun väritys on huomaamattomampi. Nyt viherpeippo vasemmalla ja vihervarpunen puolestaan oikealla. Kuvat: Petri Hirva.

Viherpeippo liikkuu parvissa ja käy lintulaudalla ahnaasti auringonkukansiementen kimppuun. Yhdistyksen ruokinnalla vieraili maaliskuun alkupuolen opastuksen aikana useiden kymmenien viherpeippojen parvi, joka suorastaan valloitti ruokinnan. Ne puolustivat hanakasti ruokintaa ajaen nokka ammollaan muita pois. Vain itsekin kookkaat punatulkut ja mustarastaat uskaltautuivat uhmaamaan viherpeippoja. Koko pappilan puisto kaikui viherpeippojen laulusta. Kuuntele viherpeipon laulua.

Kun viherpeipot olivat tyydyttäneet pahimman nälkänsä, mahtui mukaan myös pienempiä lintuja kuten tiaisia, tiklejä ja lopulta pari vihervarpustakin. Ennen ruokinnalle pyrähtämistä vihervarpuskoiras laulaa luritti hetken oksalla. Kuuntele vihervarpusen laulua.

Suurin osa viherpeipoista talvehtii Suomessa ja kanta on vahvistunut esimerkiksi juuri talviruokintojen ansiosta. Suomessa talvehtivien vihervarpusten määrä taaas vaihtelee suuresti eri talvien välillä.

Loppuun vielä pieni määritystehtävä: kumpi laji ja kumpi sukupuoli on kyseessä alla olevassa kuvassa etualalla?

Lähteet:

Birdlife.fi: Tavallisia talvilintuja

Lintujen äänet: Luontoportti.com

Kuvat: Petri Hirva, teksti: Kaarina Aro