Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Turun yhdistys

Turku
Navigaatio päälle/pois

Juhannuskukkula – Turun arvokkain keto ja TLSYn talkoiden kummikohde!

Turun ratapihan takana sijaitseva Juhannuskukkulan kallioketo on TLSYlle tärkeä luonnonhoitokohde ja vakituinen talkoopaikka. Katajainen kukkula näyttää ohi kulkiessa ehkä mitäänsanomattomalta, mutta monet katajien taakse kätkeytyvät uhanalaiset lajit ja luontotyypit ovat motivoineet yhdistystä raivaustalkoisiin jo vuosia. Turun kaupungin ympäristönsuojelun kanssa yhdistyksen jäsenet ovat kaataneet kukkulalta sinne levinnyttä puustoa ja repineet monta piikikästä pensasta pois häiritsemästä ketokasveja.

Alkukesällä kallioketo on kaunista katseltavaa. Kuvassa mm. valkokukkainen nuokkukohokki (Silene nutans)

Juhannuskukkula kuuluu perinnebiotooppeihin, perinteisen maatalouden muovaamiin elinympäristöihin. Tarkemmin sanottuna kukkula on kallioketo, ja vieläpä hyvin tyypillinen juuri Lounais-Suomelle. Sen kenttäkerrosta värittävät alkukesällä etenkin sikoangervot, nuokkukohokit ja mäkitervakot, myöhemmin kesällä keltamatarat ja ketoneilikat. Oman eksoottisen lisänsä lajistoon tuovat saaristosta tuttu käärmeenpistonyrtti ja Fennoskandinaviassa endeeminen kalliotuhkapensas.

Taantunut ja vaarantuneeksi luokiteltu kevätsara, Carex caryophyllea.

Vaikka tiivistyvä kaupunkirakenne on usein kaikkien etu, haluaa TLSY kuitenkin varjella kukkulan kaltaisia luontoaarteita myös kaupungeissa. Talkoiden myötä haluamme sekä ennallistaa kukkulaa pala palalta edustavammaksi että jakaa tietoa perinnebiotoopeista. Kukkulan kaltaiset sirpaleet menneistä perinnebiotoopeista kun ovat Turun historiankin kannalta yhtä tärkeitä kuin vaikka puutalot tai Aurajoki. Kukkula on yleiskaavassa saanut suojelualuemerkinnän, mutta viralliseksi suojelualueeksi alue ei toistaiseksi ole päätynyt.

Talkoiden jäljiltä vesakkoa on jälleen rahtusen verran vähemmän.

Hurriganesin sanoin: Ketoon beibi, ketoon! Nähdään talkoissa!

 

Kuvat ja teksti Jussi Lampinen.