Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Turun yhdistys

Turku
Navigaatio päälle/pois

Turun maisemapeltojen hoidossa ei enää käytetä glyfosaattia

Tiedote: Turun maisemapeltojen hoidossa ei enää käytetä glyfosaattia

Julkaistu 24.10.2023

 

Turun kaupunki on ilmoittanut, että se ei käytä glyfosaattia maisemapeltojen hoidossa.

Turun kaupungin maisemapellot ovat saaneet kiitosta kaupunkilaisten keskuudessa, ja tänä kesänä kaupunki satsasi ennätyksellisen suuresti maisemapeltojen kukkaloistoon. Yhteensä 25 hehtaaria joutomaita muutettiin maisemapelloiksi, joille kylvettiin erilaisia kukkia, mukaan lukien auringonkukkia, maloppia, kesämalvikkia ja muita monivuotisia ja kauden mittaan kukkivia lajeja.

 

Kaupunki on vastannut Turun luonnonsuojeluyhdistyksen kyselyyn glyfosaatin käytöstä maisemapeltojen ja muiden viheralueiden hoidossa. Vuonna 2022 glyfosaattia käytettiin joillakin maisemapelloilla juolavehnän torjumiseksi ennen kukkaistutuksia. Turvaväli ja tuuliolosuhteet tarkastettiin ennen kasvinsuojeluaineiden käyttöä, kertoo Timo Sirkiä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta vastauksessaan. Nyt Turun kaupunki on luopunut glyfosaatin käytöstä ja siirtynyt mekaaniseen maanmuokkaukseen. Myös Mari Helin, kaupungin infran kunnossapitopäällikkö, on vahvistanut, että muillakaan viheralueilla kaupungin käyttämät urakoitsijat eivät enää saa hyödyntää glyfosaattia.

 

Turun maisemapeltojen sijainnit on merkitty Turun opaskartalle.

Tietoruutu:

  • Glyfosaatti on kemiallinen yhdiste, jota käytetään tehoaineena rikkakasvintorjunta-aineissa. Tunnetuin kauppavalmiste on Roundup.
  • Glyfosaatin käytöstä on tutkitusti useita haittoja esimerkiksi maaperän mikro-organismeille ja pieneliöille, jotka ovat tärkeitä eri ekosysteemien toiminnan kannalta.
  • Glyfosaatin vaikutuksista ihmisen terveyteen on myös esitetty huolenaiheita.
  • Glyfosaattivalmisteiden käyttö on kielletty lasten leikkipaikoilla ja leikkipuistoissa sekä päiväkotien ja koulujen pihoilla.
  • Julkisilla alueilla ruiskuttaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota käsittelyn turvallisuuteen ihmisille ja eläimille.
  • Valmistetta ei saa käyttää päällystetyillä tai kivetyillä alueilla.
  • Turun yliopistossa on tehty merkittävää glyfosaattitutkimusta, ks. lisätietoja glyfosaatista yliopiston sivuilta.

 

Marika Sipola, TLSY:n aktiivi