Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri

Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Lausunto Satakunnan am­pu­ma­ra­ta­ver­kos­ton ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­ma­luon­nok­ses­ta

Luonnonsuojelupiiri toteaa luonnoksesta seuraavaa.

S. 34 on ampumaratojen ekologisena vaikutuksena mainittu ”Ampumaratojen avoimilla alueilla esiintyy usein niittyjä ja ahomaita suosivaa lajistoa ja ampumaradat voivat tarjota sopivia elinympäristöjä esimerkiksi paahdeympäristöissä viihtyville uhanalaisille lajeille”. Sen sijaan mainittu ei ole että perustettaessa ampumaradan alueelta häviää luontainen metsäkasvillisuus rauhoitettuine lajeineen. Metsälajien väheneminen on nopeasti kasvava ongelma Suomessa. Yllä lainattu virke on viherpesua ja syytä poistaa.

Juomavesi kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Huolestuttavan suuri osa Satakunnan ampumaradoista sijaitsee pohjavesialueen päällä: Harjavallan (9), Kerttulan (Harjavalta, 10), Paukkukummun (Kankaanpää, 15), Karvian (17), Kynsikankaan (Kokemäki, 18), Risten (Kokemäki, 19), Kankaanpään (Säkylä, 32), Kuninkaanlähteen (Kankaanpää, 35), Huovinrinteen (Säkylä, 36) sekä Huovinrinteen ampumahiihtostadionin (Säkylä, 37) ampumaradat. Luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri kannattaa toimenpiteitä jotka edistävät pohjavesialueella sijaitsevien ampumaratojen siirtämistä turvallisemmille alueille. On nurinkurista että Puolustusvoimien toiminta uhkaa tärkeintä luonnonvaraamme (kohteet 35-37).

puheenjohtaja Ilpo Koppinen

aluesihteeri Karri Jutila

Suomen luonnonsuojeluliitto, Satakunnan piiri