Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Rovaniemen yhdistys

Rovaniemi
Navigaatio päälle/pois

SLL:n mitalin saanut Pokka alusti keskustelun vihreästä siirtymästä ja Lapin luonnonvaroista yhdistyksen kevätkokouksen jälkeen

Työelämäprofessori Hannele Pokan saama SLL:n  mitali (2022) ja hänen työskentelynsä ympäristöministeriön kansliapäällikkönä vuoteen 2020 virittivät kiinnostavan keskustelun osaksi Pokan alustusta, jossa hän kertoi vihreästä siirtymästä ja Lapin luonnonvaroista. Häntä oli saapunut kuulemaan miltei 30 henkeä.

Pokka avasi lainsäädännön kenttää osana vihreään siirtymään investoivan talouden toimintaa. Isona ongelmana on edelleen se, että vaikka ympäristölainsäädäntöä pyritään kehittää osana ’vihreää siirtymää’ ei EU:n tasolla ole tarpeeksi vahvoja direktiivejä. Ilmasto- ja ympäristömuutos on kansainvälistä, mutta EU ei ole ollut kovinkaan innokas lainsäädännän kautta tapahtuvaan muutokseen pakottamiseen, totesi Pokka harkitun kriittisesti.

Lainsäädäntö näyttäytyy edelleen valtioiden asiana, kysymykset tuotannosta ja niiden aiheuttamista päästöistä ovat alueellisten toimijoiden, kuntien vastuulla samalla kun suuri osa investoijista ja yrityksistä ovat täysin kansainvälisiä. Kokonaisuudessa EU:n kautta tapahtuvaa lainsäädännön tiukentamista tarvitaan, mutta – todettiin keskustelussa – se ei tule onnistumaan ilman paikallisten toimijoiden selkeää toimintaa ympäristönsä vastuullisen käytön seuraajina ja vaatijoina.

Kevätkokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen vuoden 2022 toiminta ja talous. SLL Lapin piirin kevätkokoukseen valittiin edustajiksi Nina Helistö, Sari Hänninen, Pekka Salokannel, Mira Metsälehto ja Erkki Löf.

Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinto Hannele Pokka