Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

RSLY:n perhosretki torstaina 27.6.2024

Perhosretki
Perhosretki (kuva: Sakari Savolainen)

Retki tehtiin Ansalehdon tilalla Lopella osoitteessa Kallelantie 423, Ansalehto 11710. Retki Ansalehdon tilalla alkoi noin kello 18. Osa saapui polkupyörillä, osa autoilla, osallistujia oli noin 15. Sää oli lämmin, + 28. Pyöräilijöille tuli helposti 20 km:n pyörälenkki ja pidempikin.

Aluksi tilan isäntä Aulis Ansalehto esitteli tilaa ja kertoi sen historiasta. Tiilet rakennuksiin on tehty itse ja kenttäsirkkeli on ollut tarpeen, kun puurakenteita on tehty.

Pitkät suorat tiet Riihimäen suunnasta Ansalehdon tietämille asti ovat olleet Paloheimon puunhankintaan liittyviä menneinä aikoina. Henkilöliikennettä tällä radalla ei ole ollut. Kuvissakin näkyvällä pellolla on aiemmin kasvatettu kuminaa, nyttemmin kauraa. Valkohäntäkauriit ovat verottaneet viljelyksiä ja pellolla viihtyy myös laulujoutsenpariskunta.

Sitten siirryttiin perhosten pariin Markku Savolaisen johdolla. Markku esitteli tuoreen kirjan, Suomen perhoset ja toukat. Kävelimme lähialueella ja näimme lukuisia perhosia, joista kaikkia ei ehtinyt tunnistaa. Mm. ns. pieniä valkoisia on satoja lajeja. Tunnistettuja lajeja tai lajeja, joista oli keskustelua, olivat mm. toukohärkä, kuusamaperhonen, haapaperhonen, kangassinisiipi, niittyhopeatäplä, nokimittari ja paatsamasinisiipi (Suomen kansallisperhonen, jonka kuva oli myös Markku Savolaisen paidassa).

Kasvejakin tutkittiin ja pohdittiin niihin liittyviä seikkoja, kuten vaarantumista lajina, ilmastonmuutoksen vaikutuksia, esiintymisalueita, elinympäristöjen laatua jne. Muutamista lajeista puhuttiin ja joitakin havainnointiin ja kuvattiinkin. Näitä olivat tesma, paimenmatara, hento poimulehti (lehdissä sinivihreää sävyä), pyöreäpoimulehti, iso-sorsimo (vieraslaji), laskospoimulehti, taantuneet kullero, mesimarja ja mäkitervakko.

Sakari ”Sakke” Savolainen, RSLY:n varapuheenjohtaja

Alla muutama kuva retkeltä (kuvat: Sakari Savolainen).