Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

Riihimäen luontokeidas Peltosaaren kosteikkopuisto sai uusitut opasteet – avajaiset ja opastuksia 16.5. kello 18-20

Peltosaaressa Työväentalomuseon vierestä hiekkakentän parkkipaikalta (H.J Elomaankatu 4) pääsee nyt opastetusti kiertämään noin kilometrin mittaisen luontopolun.

Uusittuja opasteita juhlistetaan luontotapahtumalla tiistaina 16.5. kello 18-20. Paikalla on silloin luonnonsuojeluyhdistyksen teltta, yhdistyksen luonto-opastajia mukaan kosteikkokierroksille, kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman, puistovastaava Saila Nummela, mehua ja purtavaa sekä luontotekemistä lapsille.

Paikalla on myös välineitä roskien ja espanjansiruetanoiden keräämiseen maastosta.

Tapahtumateltta löytyy käsipallohallin puoleiselta kosteikon laidalta opastaulujen luota.

Kosteikkoluontopolun taustaa

Kosteikkopuiston opastus uusittiin osallistavan budjetoinnin avulla. Toteutukseen oli varattu 6000 euroa. Sillä opasteet saatiin maastoon jo loppuvuodesta 2022.

Esityksen oli tehnyt Tarja Heikkonen, joka on toiminut pitkään paikallisessa Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksessä, ja on nykyisin yhdistyksen sihteerinä.

– Oli jo aikakin uusia luontopolun opasteet. Kosteikko ja sen eläimistö on ehtinyt jonkin verran jo muuttua siitä, kun luontopolku luonnonsuojeluyhdistyksen aloitteesta 1998 tehtiin talkoilla ja kaupungin avustuksella. Sitä laajennettiin vuonna 2000. Nyt polku on opasteiden kera helposti löydettävissä ja kierrettävissä, hän kertoo.

Tekstien uusiminen tehtiin luonnonsuojeluyhdistyksen aiemman oppaan, kaupungin ympäristötoimen ja kaupunkiympäristön suunnittelun yhteistyönä.

Tekstiä lisättiin etenkin kosteikon arvokkaimmasta lajista, viitasammakosta ja vieraslajeista. Espanjansiruetanat ovat löytäneet kosteikon ja niitä on sieltä mahdoton kokonaan hävittää. Jättipalsami on saatu kosteikosta nujerrettua. Pitkospuiden vieressä järvikorte kasvaa kesän mittaan korkeaksi. Osmankäämit tuntee pamppumaisista kukinnoistaan. Niiden lisäksi myös vesihierakat ovat kosteikossa näyttävimpiä kasveja.

Kevät on kosteikkoretkillä linnuston juhlaa. Kosteikossa voi kuunnella yölaulajia kuten satakieltä ja ruokokerttusta.

Luontopolun alussa on karttaopaste ja reitin varrella on kolme opastaulua viittoineen.