Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri

Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Uuden toi­min­nan­joh­ta­jan esittely

Luonto- ja ympäristöneuvoja Marjo Lehtisalo on aloittanut vuodenvaihteessa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajana. Hän seuraa tehtävässä Teemu Tuovista, joka seitsemäntoista vuoden työrupeaman jälkeen siirtyi piiritoimistolta uusiin haasteisiin.

Uuden edessä on myös Marjo. Piirin toiminnanjohtajan pestin myötä hän jätti taakseen 32 vuotta kestäneen uran hoitoalalla.

Marjo kokee luonnonsuojelun sydämenasiakseen, myös metsänomistajan roolissa. Hän sanoo uppoutuvansa luontoon liikkumalla säännöllisesti metsässä, ja myös hyppäämällä hyiseen avantoon.

”Tarkkailen luonnon ihmeitä varsinkin puita. Vanhat suurikokoiset yksilöt vajavaisuuksineen ovat kiehtovia, ne herättävät kunnioitusta ja hiljentävät. Kaikki eivät vain näe näiden puiden elinvoimaa, vaan ne kaadetaan rumentamasta maisemaa. Luonnossa kaikki on täydellistä, vaikkei ihmissilmälle olisikaan.”

Kun Marjo muutama vuosi sitten alkoi opiskella luonto- ja ympäristöalaa, hän koki luontoyhteytensä avautuvan vielä aivan uudella tavalla. Luonto- ja ympäristöneuvojan koulutuksen jälkeen hän on myös jatkanut alan opintoja. Hän suorittaa työn ohessa kestävän kehityksen opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Vaasalaissyntyinen Marjo asuu puolisonsa kanssa tätä nykyä kahta kotia: Mustasaaressa ja Pedersöressä. Piiritoimisto sijaitsee tuttuun tapaan Seinäjoen keskustassa, mutta piirin toiminnanjohtajan työt eivät usein olekaan paikkaan sidottuja. Toimisto on kuitenkin tukikohtana muun muassa piirihallituksen kokouksille.

Piirityöntekijän vaihdoksen myötä entinen piirisihteerin titteli päivitettiin paremmin työnkuvaa vastaavaksi toiminnanjohtajaksi. Kuten tähänkin asti, työ on osa-aikainen.

”Viikkotyöaikani on 18 tuntia, ja saan hyvin pitkälti itse määritellä, miten sen käytän. Lausuntopyyntöjä piirille tulee valtavasti. Siihen toivoisin voivani käyttää enemmän aikaa. On akku-, kartonki- ja metaanitehdasta ja vaarallisten jätteiden käsittelyaluetta, tuulivoimaloita sähkölinjoineen, kaivoksia ja monenlaisia YVA-hankkeita Käsiteltävien aiheiden kirjo on laaja.”

Sarkaa riittää, mutta uusi toiminnanjohtaja tarttuu työhön innostuneesti.

”Tässä työssä koen saavani vaikuttaa luonnonsuojeluun. Olen vielä uuden äärellä, menen asia ja päivä kerrallaan. Työn laajuus ei yllättänyt eikä pelota, vaikka olen välillä vahvasti pois mukavuusalueeltani. Odotan myös pääseväni tutustumaan piirin alueen kolmentoista paikallisyhdistyksen aktiivisiin ihmisiin.”

Piirin toiminnanjohtajan työ on itsenäistä, mutta ei aivan yksinäistä. Apuna on piirihallitus, joka tänä vuonna on saanut uutta verta riveihinsä. Uusia hallituslaisia ovat Miira Erkkilä (Seinäjoki) ja Jaana Koivuluoma (Ilmajoki). Vanhoina jatkavat Hannu Saari (Veteli), Mikko Viitasalo (Lestijärvi), Kari Hongisto (Kauhava), Kirsi Haapamatti (Ylistaro), Ralf Wistbacka (Luoto) ja Pentti Kananoja (Laihia). Alajärveläinen Heli Hämäläinen jatkaa puheenjohtajana. Teemu Tuovinen (Kauhajoki) ja Birthe Weijola (Vaasa) ovat varajäseniä.

On huomattava, että luonnonsuojelutyötä eivät jätä hekään, joiden nimeä ei tämän vuoden hallituksen jäsenistössä näkyisikään. Esimerkiksi pitkäaikainen piirihallituksen jäsen Hannu Tuomisto siirtyi Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajaksi ja Seppo J. Ojala jatkaa ansiokasta työtään muun muassa lintujen rengastajana ja vahingoittuneiden lintujen pelastajana. Piirihallituksessa, paikallisyhdistyksissä ja niiden verkostoissa on siis paljon arvokasta osaamista luonnonsuojelutyön tueksi. Tuoreimmista mainittakoon esimerkiksi piirihallituksen Ralf Wistbackan väitöskirja liito-oravien populaation seurannasta ja suojelusta ja Kauhavan paikallisyhdistys Valokin puheenjohtaja Erkki Korpimäen piakkoin ilmestyvä Helmipöllö-kirja.