Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri

Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Piirisihteerin parahdus

Ensin oli puheissa ilmaston lämpeneminen, sitten ilmastonmuutos. Sitä seurasivat erilaiset kauhuskenaariot ja muiden syyttely. Ilmastohysteria saa uskonnollisia ja hurmoksellisiakin muotoja. Liki kaikki epämieluisat uhkakuvat ja muutokset voidaan yhdistää ilmaston lämpenemiseen. Ilmastonmuutosta verukkeena käyttäen voidaan meille jokaiselle löytää mitä erilaisimpia veroja niin, että rikkaat rikastuvat ja meille jää vain maksajan rooli.

Muutama vuosikymmen sitten kohkattiin otsoniaukosta ja mesottiin happosateista. Maailmanloppua ei tullut silloinkaan ja joku viisas ennusti jo silloin, että seuraavaksi hurmostellaan ilmaston lämpenemisellä. Nyt senkin aika on tullut. Ketä haittaa, jos ilmasto lämpenee asteen tai kaksi, kylmässä Pohjolassa kun on aina haluttu elää vähän lämpimämmässä ilmanalassa muutenkin.

Metsien käytön tehostamista pyritään ympäristöpaineessa jarruttamaan tajuamatta, että metsienkäytön voimakas edistäminen ja tehostaminen vain lisäävät hiilensidontaa. Suomen metsienhoito on maailman mittakaavalla katsottuna jo edistyksellistä ja hyvin kestävällä tasolla. Lisäksi lihansyöntiä pyritään syyttä rajoittamaan ja maataloutta ajamaan alas systemaattisesti.

Tullaan aina vain henkilökohtaisempiin asioihin. Lomallaan ei saa enää edes lentää, etelänmatka on pannassa ja autoiluakin rajoitetaan kohta silmittömän rajusti niin, että koko maaseutu autioituu erämaaksi, jossa elää vain suojeltuja villipetoja.

Kuulostivatko tekstin väittämät tutuilta? Näitä samoja vastuuttomia vaihtoehtototuuksia saamme kuulla jatkuvasti. Mikä avuksi kun tyhmyys lyö kasvoille ja vastassa on totuutta vieroksuvia tahoja, joille vain oma kuluttaminen ja luonnon taloudellinen hyödyntäminen on pyhää? Jaksamisen kannalta suosittelen muistamaan, että enemmistö suomalaisista on fiksua porukkaa. Ja, että lainsäädäntökin tulee muuttumaan kestävämmäksi kunhan saamme luotua riittävästi painetta päättäjien suuntaan. Siihen tarvitaan meitä kaikkia.

Ja kumpikohan osapuoli, ilmastohuolestuneet vai ilmastonmuutoksen kieltäjät, ovat oikeasti enemmän hysteriassa ja ahdistuneita tällä hetkellä. Sen voit päättää ihan itse.

 Teemu Tuovinen, aluesihteeri
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry