Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri

Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Ke­vät­ko­kouk­ses­sa palkittiin mediaa

Jari Hakala ja Elina Niemistö, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin ympäristöpalkinnolla muistetut journalistit.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin kevätkokous käytiin Seinäjoella, Joupin Vanhalla tuvalla. Kokouksen aluksi oli kaikille avoin tilaisuus: luontokuvaaja Taru Rantalan kuvaesitys. Rantala on Seinäjoella asuva luomuviljelijä., Hän voitti Vuoden luontokuva -palkinnon viime vuonna kuvallaan ”Iltakello”. Rantala kuvaa makrokuvausta eli hän ottaa lähikuvia yksityiskohdista. Rantala kertoili yleisölle kuvauksestaan ja sen tekniikasta, mutta erityisesti tarinoista ja tunnelmista, joita hän kuviinsa hakee. Rantalaa kiinnostaa erityisesti valo ja miten valo näkyy ja toistuu kuvissa. Kasvikuvaukseen erikoistunut kuvaaja kertoi lajistaan kiehtovasti. Vanha tupa olikin ääriään myöten täynnä innokkaita kuulijoita.

Tilaisuudessa luovutettiin myös kaksi ympäristöpalkintoa. Ne saivat Ilkan toimittaja Jari E. Hakala ja Ylen Elina Niemistö. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri halusi tänä vuonna kiinnittää huomioita hyvään journalismiin. Palkitut ovat piirin mielestä esikuvina tässä teemassa. Tässä vielä tilaisuudessa ääneen luetut perustelut heidän palkitsemiselleen:

Jari E. Hakala
Me luonnonystävät olemme saaneet pitkään nauttia (ja toivottavasti myös jatkossa) Jarin luonnollisesta kirjoitusotteesta. Erityisesti vesiasiat ja kalastus ovat Jarille tärkeitä asioita, ja se näkyy hänen aihevalinnoissaan ja siinä, että asiantunteva ote tekee jutut miellyttäviksi lukea. Omakohtaiset kokemukset ja elämykset järvillä ja joenvarsilla näkyvät tekstissä. Mutta toki myös metsä- ja suoasiat ovat olleet Jarille mieluisia aiheita. Se, että meillä luonnonsuojeluväellä on samanlaisia mielenkiinnonkohteita, tarkoittaa tietysti sitä että Jarin juttuja on tarkasti luettu – ja hyviksi havaittu.

Parasta Jarin jutuissa on se, että niissä otetaan reilusti eri osapuolten näkemykset esille. Objektiivisuus on hyvän toimittajan tuntomerkki. Mutta toisaalta Jari sitten omissa kolumneissaan ottaa myös itse kantaa, ja huumorin ja joskus myös itseironian keinoin syntyneet tarinat ovat maukasta luettavaa.

Elina Niemistö
Elina taitaa olla useimmille läsnäolijoille tutumpi äänestä kun kasvoista. Ylen toimittajana pitkään toimineen Elinan ääni on Pohjanmaan ääni. Nykyään toimittajat eivät juurikaan voi erikoistua tiettyyn aihepiiriin -ja Elinan vahvuus toimittajantyössä onkin monipuolisuus. Mutta toki Ylelläkin voi työhönsä vaikuttaa, ja tästä me luonnonsuojelijat olemme tyytyväisiä. Elinan aihepiirit käsittelevät usein luontoa ja ennen kaikkea ympäristökysymyksiä. Jutuissa näkyy ja kuuluu ammattitaito. Pohjatyöt on tehty perusteellisesti ja tasapuolisesti. Viimeaikaiset suo-, turve- ja energiajutut tästä hyvänä esimerkkinä.

Tärkeää meidän mielestämme on se, että Elinan jutuissa myös se äänetön yhtiömies eli luonto itsessään saa tavalla tai toisella puheenvuoronsa. Ja sen taustalla on Elinan oma rakkaus Suomen luontoon.

Luonnonsuojeluväki kiittää kaikkia osallistuneita!