Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Tiedote: Ketokeisari-hankkeen luon­non­hoi­to­ret­ket innostavat nuoria pe­rin­ne­bio­toop­pien hoitoon

   

 

TIEDOTE 5.6.2024

Ketokeisari-hankkeen luonnonhoitoretket innostavat nuoria perinnebiotooppien hoitoon

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri järjesti keskiviikkona 29.5. kaksivuotisen Ketokeisari -hankkeen ensimmäisen luonnonhoitoretken. Retki suuntautui Lempäälän Mäyriän virkistysalueelle ja se järjestettiin yhteistyössä Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:n Luppo-hankkeen kanssa.

Hoitotyön ohella retkellä opittiin, miksi ja miten niittyjä hoidetaan. Tutuksi tulivat myös perinnebiotoopin ja perinnemaiseman erot ja yhtäläisyydet. Nuoret saivat käytännöllistä tietoa siitä, miten omassa elämässä on mahdollista edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Päivän aikana osallistujat muun muassa kaivoivat perinnebiotoopilta haitallista komealupiinia juurineen, kitkivät niittyä valtaavaa vadelmaa ja niittivät alueen rehevöityneimpiä kohtia.

Nuoret innostuivat retkellä uhanalaisten luontotyyppien hoitamisesta.  ”Ulkona olemissa parasta on raittiin ilman myrkytys”, hihkaisee Lupon hanketyöntekijä Inari Aaltonen Etappi ry:stä.  Samaa mieltä olivat muutkin nuoret.  ”Vaikka aamulla saattaa vähän väsyttää, niin luonnossa piristyy”, tuumasi yksi retkeläisistä. ”Retkillä ruoka maistuu paremmalta”, iloitsi vuorostaan Helle Peltoniemi.

Luonnonhoitoretki houkutteli mukaan myös konkareita ja pitkän linjan luontoharrastajia. ”Tulee hyvä mieli, kun voi auttaa luontoa”, totesi retkelle osallistunut Sirkka. Hyvää mieltä retkeläiset ammensivat myös Mäyriän virkistysalueen uimarannalta. Perinnebiotoopilta pääsikin pulahtamaan suoraan Pyhäjärven syleilyyn.

Seuraava luonnonhoitoretki upeille Mäyriän rannoille  järjestetään torstaina 13.6. Osallistujille tarjotaan työvälineet, opastusta luonnonhoitoon sekä maukkaat retkieväät.  Kedon vieressä on uimaranta ja grillikatos, joita voi halutessaan hyödyntää. Grillaamisessa huomioidaan mahdollinen maastopalovaroitus. Luonnonhoitoretkelle ilmoittaudutaan maanantaihin 10.6. mennessä sähköpostitse osoitteeseen ketotalkoot@gmail.com. Myös tiedotusvälineet ovat tervetulleita mukaan retkelle.

Lisätietoja Ketokeisari-hankkeesta:

Tuulia Aho

Projektityöntekijä

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry.

Yhteydenotot sähköpostilla: ketotalkoot ät gmail.com

Lisätietoja Luppo-hankkeesta:

https://etappi.info/luppo/

Inari Aaltonen

Hanketyöntekijä Luppo, Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry

inari.aaltonen ät etappi.info

050 431 0075

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry. järjestää kaikille avoimia luonnonhoitoretkiä. Vuosina 2024–2025 luonnonhoitoretkiä rahoitetaan ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta. Retkiä voi seurata Facebookissa: https://www.facebook.com/sllpirkanmaa ja yhdistyksen tapahtumakalenterissa https://www.sll.fi/pirkanmaa/tapahtumat. 

Etappi ry:n Luppo-hanke tarjoaa työttömille nuorille mahdollisuuden osallistua viisipäiväisiin luontoprojekteihin, jotka toteuttavat Tampereen kaupunkiseudun luontokohteiden ympäristönhoitoa. Ympäristöprojektit toteutetaan pienryhmämuotoisina. Keskiössä ovat seikkailu- ja elämyspedagogiikan menetelmät. 

Kuvia Mäyriän I luonnonhoitoretkeltä: TÄÄLLÄ. Kuvia on mahdollista käyttää Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin Ketokeisari -luonnonhoitohankkeesta viestittäessä. Kuvaajana tulee mainita Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry.