Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Lintuvesiä, ansiomerkkejä ja kylätoimintaa – piirin pai­kal­li­syh­dis­tys­ta­paa­mi­ses­sa retkeiltiin aurinkoisessa kevätsäässä

Näkymää Keskistenjärven lintutornilta Sastamalassa. Kuva: Olga Kaczmarczyk

Piirin paikallisyhdistystapaaminen järjestettiin tänä vuonna kaikille avoimena kevätretkenä Sastamalaan lauantaina 22.4. Retkelle osallistui reilu 30 henkilöä –  paikallisyhdistysten ja piirin aktiiveja, Luonnonsuojeluliiton jäseniä ja muita luonnonystäviä.

Retkellä vierailtiin Lantula-talossa, palkittiin ansioituneita toimijoita, tutustuttiin Sastamalan Keskistenjärven linnustoon, ja opittiin lintuvesien kunnostuksesta.

Keskistenjärvi on luhtainen, lähes umpeenkasvanut lintujärvi, jonka rannalla on suuri lintutorni.  Paikka on rauhallinen ja linnut ovat korkeasta tornistakin katsellessa suhteellisen lähellä.  Kohteelle ajetaan Punkalaitumentietä (tie 252). Auto tulee jättää noin 200 metriä lintutornin risteyksestä eteenpäin sijaitsevalle karting-radan parkkipaikalle.

Keskistenjärven torni on Jouko Alhaisen käsialaa. Alhainen onkin varsinainen tornikonkari, sillä suuri osa Suomen lintutorneista on hänen rakentamiaan.

Lähellä Keskistenjärveä sijaitsee pari muutakin hyvää lintujärveä, Tapiolanjärvi ja Hanhijärvi. Yhdessä ne kuuluvat valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -suojelualueverkostoon muodostaen myös kansallisesti arvokkaan lintualueen (FINIBA). Lue lisää Keskistenjärvestä Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen sivuilta.

Retkeläisiä Keskistenjärven tornissa. Kuva: Kristiina Kaila

Asiantuntevana luonto-oppaana retkellä toimi Metsähallituksen luonnonsuojelun asiantuntija Toni Eskelin.

Toni Eskelin. Kuva: Kirsi Viertola.

Keskistenjärven lisäksi retkellä tutustuttiin  Sastamalan Lantulan kylään sekä Lantula-taloon, jossa päästiin nauttimaan maittava lounas jälkiruokakahveineen. Aktiivisuudestaan tunnettu kylä palkittiin vuonna 2021 vuoden kylä -tittelillä – eikä suotta!

Kuva: Kirsi Viertola.

Kylällä on ollut vuosien varrella monenlaista hanketta ja aktiviteettia. Lantulassa on oltu edistyksellisiä mm. kierrättämisessä ja Lantula-talo lämpiää maalämmöllä.  -Talon pihalta lähtevät kolmen ja viiden kilometrin pituiset retkeilyreitit laavupaikkoineen. Kyläyhdistys työllistää toiminnassaan useita nuoria ja lapsiakin on mukana  toiminnassa. Jotakin toiminnan vetovoimasta kertoo sekin, että  kyläyhdistyksessä on enemmän jäseniä kuin kylässä asukkaita.

Myös Lantula-talo on jo itsessään nähtävyys sekä miellyttävä ja tilava kokoontumis- ja ruokailupaikka. Kyläyhdistys on hoitanut entistä kyläkoulua huolella ja säilyttänyt muun muassa vanhoja kauniita uuneja.  Piirin kevätretkellä tehtiin myös tulet Lantula-talon pihalla sijaitsevassa kodassa. Ruohikkopalovaaran voimassa ollessa se olikin ainoa vaihtoehto ulkotulen tekemiseen. Retkipäivänä Pirkanmaalla syttyi useita maastopaloja muun muassa risujen polton seurauksena.

Kuva: Kirsi Viertola.

Kevätretkellä muistettiin piirin ja paikallisyhdistysten ansioituneita toimijoita. Luonnonsuojeluliitto myönsi piirin ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pälkäneen seutu ry:n esityksestä kolme hopeista ansiomerkkiä.

Marjaana ”Maana” Laaksonen palkittiin hopeisella ansiomerkillä erittäin ansioituneesta ja pitkäjänteisestä toiminnasta suurpetoasioissa.  Maana on toiminut myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pälkäneen seudun sihteerinä yhtäjaksoisesti vuoden 2009 huhtikuusta alkaen ja taloudenhoitajana maaliskuusta 2022 alkaen.

Olli ja Tuula-Marja Klemola palkittiin hopeisella ansiomerkillä merkittävästä metsiensuojelutyöstä ja pitkäaikaisesta yhdistystoiminnasta. Klemolat ovat rauhoittaneet suuren osan kotitilansa rantametsistä suojeltavaksi jo vuonna 1990. Viimeisin suojelupäätös Klemoloitten metsäalueista on viime vuodelta. Lähes 35 hehtaaria lisää suojeltiin silloin Metso-ohjelmassa. Pitkälti toistakymmentä vuotta Olli on myös toiminut Pälkäneen seudun yhdistyksen hallituksessa ja toimii edelleen.  Myös Tuula-Marja osallistuu hallituksen kokouksiin.

Lantula-talon rauhallisessa pihapiirissä viihtyi myös vierailijoista hämmentynyt sisilisko.  Kuva: Olga Kaczmarczyk

Retkellä liikuttiin Matrocks Oy:n hienolla 58-paikkaisella Jussi-bussilla, joka on tiettävästi Pirkanmaan harvoja – ellei ainoa – esteettömiä turistibusseja. Lue lisää Matrocksin sivuilta. 
Kuva: Kirsi Viertola.