Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­pii­ri vetoaa: annetaan ilvesten elää

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri vetoaa vastuullisia metsästäjiä pidättäytymään ilveksen metsästämisestä. Ilveksellä on tärkeä rooli suomalaisessa luonnossa, sillä se pitää ylisuureksi kasvanutta kauriskantaa kurissa. Ihmiselle ilveksestä ei ole haittaa. 

Pirkanmaan alueelle myönnettiin yhteensä 31 kannanhoidollista poikkeuslupaa rauhoitetun ilveksen tappamiseen, joista 24 Pohjois-Hämeen riistanhoitopiirin alueelle ja seitsemän Satakunnan riistanhoitopiirin Pirkanmaalle sijoittuvalle osalle. Pelkästään Pohjois-Hämeen alueelle haettiin jopa 68 ilveslupaa. Lupia on perusteltu eränkäyntikulttuurilla, eli metsästysharrastuksella. Muita perusteluita ei juuri ole, sillä ilveksistä ei ole haittaa ihmiselle eikä ilveksen aiheuttamia kotieläinvahinkoja käytännössä tapahdu. Pirkanmaalla riittää tupsukorville kauriita saalistettavaksi. 

Ihmiset eivät pelkää ilveksiä, joita on hyvin vaikea päästä näkemään luonnossa. Kotimainen kissapetomme väistää ihmistä erinomaisen haju- ja kuuloaistinsa avulla. Monesta muusta suurpedostamme poiketen ilvekset hyväksytäänkin hyvin. Laajasti on myös ymmärretty, että kissapedot ovat ihmiselle hyödyllisiä, sillä ne saalistavat paikoin ylisuuriksi kasvaneita kauriskantoja. Tällä on myös välillistä vaikutusta virkistysarvoihin, sillä kauriit levittävät kiusallisia, tauteja levittäviä punkkeja elinympäristöönsä.

Ilveksen metsästysaika on alkanut joulukuussa ja se jatkuu helmikuun loppuun. Piiri ei ole valittanut Pirkanmaalle myönnetyistä luvista, sillä valitukset ovat menestyneet huonosti. Piiri kuitenkin vetoaa metsästäjiin: annetaan ilvesten elää. 

Rauhallista joulua kaikille ihmisille, luonnolle ja luonnon eläimille! 

toivoo Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry

 

Avauskuva: Zdenek Machacek/Unsplash