Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Hallinto-oikeus hylkäsi kar­hu­lu­pa­va­li­tuk­set

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt ympäristöjärjestöjen tekemät valitukset karhun kannanhoidollisista luvista Pirkanmaalla. 

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri valitti Pirkanmaalle myönnetyistä karhun kannanhoidollisista luvista yhdessä paikallisyhdistystensä kanssa epäselvien lupaperusteiden takia. Pirkanmaalle myönnettiin kolme lupaa, joista yksi Längelmäveden alueelle Orivedelle ja kaksi Mänttä-Vilppula-Ruovesi-Virrat -alueelle. 

– Olemme pettyneitä hallinto-oikeuden tulkintaan. Sinänsä lupamäärät ovat pieniä, mutta lupaperusteiden tulisi silti olla kestäviä. Toivomme, että jatkossa kanta-arvio perustuu, kuten aiemminkin, kolmen-neljän vuoden pentuekeskiarvolle pelkän edellisen vuoden pentuemäärän sijaan. Karhun kannanhoidollisten lupien kestävyyttä tulisi tarkastella kehittyvän kannan alueella tarkemmin ja pidemmällä tähtäimellä. Koko maan mittakaavaan perustuva arvio suojelun suotuisasta tasosta on liian karkea, piirin suurpetokoordinaattori Marjaana Laaksonen toteaa.

– Toivomme, että luvat käytetään lupaehtojen mukaisesti harkiten ja valikoiden. Emme valita hallinto-oikeuden päätöksestä, Laaksonen jatkaa.

Muutoksenhaun perusteena olivat epäselvät lupaperusteet, joissa vedottiin vahinkoihin, vaikka haettiin kannanhoidollisia lupia. Kannanhoidollisia lupia tulisi myöntää vain vahvan ja vakiintuneen karhukannan alueelle. Pohjois-Hämeen alue, johon Pirkanmaa kuuluu, on kehittyvän kannan aluetta. Nyt karhuluvat myönnettiin karhukannan reuna-alueille, joiden kautta karhut voisivat levitä Pirkanmaan etelä- ja länsiosiin, jossa karhuja ei ole.

 

Pirkanmaalla 23.9.2021
Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry

 

Lisätietoja:
Marjaana Laaksonen, suurpetokoordinaattori
Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry
puh. 050 5911 663

Kuva: Becca/Unsplash