Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Kesäkisa: Pirkanmaan korkein muurahaiskeko

Nyt etsitään Pirkanmaan korkeinta muurahaiskekoa. Osallistu kesäkisaan ja ilmoita suuresta muurahaispesästä osoitteeseen pirkanmaa@sll.fi elokuun loppuun mennessä!

Muurahaiset ovat ekosysteemin kannalta hyvin tärkeitä. Ne syövät erilaisia tuholaisina pidettyjä hyönteisiä, kuten lehvästöä syöviä toukkia, vaikka toisaalta ne voivat myös suojella ja “lypsää” kasveista nesteitä imeviä kirvoja. Muurahaiset muokkaavat maata ja vähentävät maaperän happamuutta kokoamalla neulasia kekoihinsa. Monet muurahaiset myös levittävät kasvien siemeniä ja siivoavat raatoja takaisin osaksi ravinnekiertoa. Ovatpa ne itsekin monen eläimen ravintoa.

Suomessa tavataan 55 muurahaislajia. Yleisin kekoja rakentava laji on tupsukekomuurahainen, joka on yksi kuudesta kekomuurahaislajistamme. Kuten monella muullakin lajilla, avohakkuut ja voimakas maanmuokkaus hävittävät ja heikentävät kekomuurahaisten elinympäristöjä.

Kuinka suuria muurahaispesiä maakunnasta löytyy? Jos tiedät suuren keon, ilmoita se mukaan kisaan! Tarvitset vain avustajan, mitan, riman tai narun, kameran ja tietysti suuren muurahaispesän. Keko mitataan korkeimmalta kohdaltaan maanpintaan nähden, rinteessä pesän keskivaiheilta. Ota keosta kuva, merkitse kohde kartalle ja laita tiedot elokuun loppuun mennessä osoitteeseen: pirkanmaa@sll.fi. Liitä mukaan omat yhteystietosi. Suurimmat keot käydään tarkistusmittaamassa ja voittajapesien ilmoittajat palkitaan!

 

Kuva median käyttöön

 

Lisätietoja:

Anne Hirvonen, aluesihteeri
SLL Pirkanmaa
puh. 045 233 6356
pirkanmaa@sll.fi