Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivänä 20. kesäkuuta retkeillään vesien äärellä

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 20. päivä kesäkuuta. Pirkanmaalla opastettuja kasviretkiä järjestetään Kangasalla, Lempäälässä, Ylöjärvellä, Hämeenkyrössä sekä Nokialla, jossa retkeillään jo lauantaina 19. päivä.

Koko maassa järjestetään yli 50 maksutonta retkeä. Retkillä on vapaaehtoinen vetäjä ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia. Järjestäjät muistuttavat hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä ja suosittelevat maskien käyttöä. 

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

“Luonnonkukkien päivä on oikein otollista aikaa retkeillä, sillä  luonto on kukkeimmillaan ja näyttää valoisimman puolensa!”, Kaija Helle Luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistyksestä toteaa ja kannustaa kaikkia lähtemään mukaan retkille.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2021 teemalajina on näyttävä keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) Luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat-teemavuoden kunniaksi. Keltakurjenmiekan voi nähdä parhaiten retkellä, joka suuntautuu joen, järven tai terveleppäkorpien äärelle.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

 

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä 20.6 (ja muina päivinä) Suomessa järjestettävät retket: www.sll.fi/luonnonkukkien-paivan-kalenteri-2021

 

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:
Twitter: #luonnonkukat
Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva
Instagram: luonnonkukkienpaiva

Luonnonkukkien päivän retkillä jaetaan alla olevasta osoitteesta löytyvää materiaalia:
http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/luonnonkukkien-alasivut/retkimateriaali

Kuva: Stahlkocher/wikipedia (CC-BY-SA-3.0)

Lisätiedot:

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori
Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 559 9755 luonnonkukat@sll.fi