Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­pii­rin ym­pä­ris­tö­pal­kin­to Matti Kuuselalle ja Raine Lehtorannalle

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry.
TIEDOTE 14.12.2011
Julkaisuvapaa heti

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin vuoden 2011 ympäristöpalkinto on myönnetty Aamulehden toimittaja Matti Kuuselalle ja kuvaaja Raine Lehtorannalle. Kuusela ja Lehtoranta toteuttivat Aamulehdessä 10-osaisen Luonnossa-sarjan, jonka kautta luontoasiat saivat lehden levikkialueella laajaa julkisuutta.

Luonnonsuojelupiiri tarjosi suunnitelmaa luontoa käsittelevästä juttusarjasta Aamulehdelle kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden teemavuoden 2010 alussa. Aamulehti lähti mukaan yhteistyöhön. Luonnonsuojelupiiri ideoi aiheet ja etsi haastateltavat asiantuntijat. Kuusela ja Lehtoranta innostuivat sarjan toteuttajiksi.

Sarjan kussakin osassa esiteltiin jokin luontotyyppi, laji tai muu luontoon liittyvä ilmiö. Lukijat pääsivät tutustumaan mm. suurimpaan pajuumme raitaan, pienvesiin, soihin, kallioihin ja metsiin. Myös kuusi nousi komeasti esiin joulukuussa 2010, kun toimittaja ja kuvaaja tapasivat Hämeenlinnan Iittalassa kasvavan jättiläispuun.

– Oli tavattoman virkistävää saada osallistua projektiin, jossa näytettiin, miten hienoa luontoa on aivan pirkanmaalaisten käden ulottuvilla, kertoo aluesihteeri Anni Kytömäki luonnonsuojelupiiristä. – Luonnonsuojelutyössä joudutaan usein keskittymään kritisointiin. Muuhun ei tahdo jäädä aikaa, sillä erilaisia luonnolle haitallisia hankkeita tulee ilmi jatkuvasti. Halu suojella luontoa perustuu kuitenkin myönteisiin luontokokemuksiin, ja näitä Matti ja Raine välittivät lukijoille.

Haastattelut tehtiin autenttisessa ympäristössä, satoi tai paistoi. Maailmanmatkaajina tunnetut Kuusela ja Lehtoranta eivät kaihtaneet mitään retkikohteita, joita luonnonsuojelupiiri ehdotti. Juttusarjan mittaan tunkeuduttiin tiheikköihin Vesilahdella, harhautettiin hyttysiä valkeakoskelaisessa ikimetsässä, talsittiin halki Virtain Pahkanevan ja rämmittiin ensi lumessa Sastamalan Pirunvuorella. Maastokelpoisuuden lisäksi journalistit osoittivat aitoa kiinnostusta luontoa kohtaan.

– Sarjan loppuvaiheissa Matti tunnisti jo tikanhiippasammalen ja Raine puhui varjorikkijäkälästä kuin vanhasta ystävästä, Kytömäki mainitsee. – Reportaasimatkoillaan he ovat tottuneet havainnoimaan ympäristöä aktiivisesti, ja sama jatkui myös kotiseudun luontoretkillä.

Luonnossa-sarjaan sopi hyvin tarinankerrontaan kallistuva tyyli, jota sekä Kuusela että Lehtoranta suosivat työssään. Tieteellisten faktojen lisäksi lukijoille välitettiin tunnelmia, kansanperinnettä ja omakohtaisia luontoelämyksiä. Sarjan tekijät saivat runsaasti kiittävää palautetta. Monia koskettivat erityisesti soista kertonut juttu sekä sarjan viimeinen osa, jossa 88-vuotias Sirkka Raisamo muisteli luontokokemuksiaan 1920-luvulta lähtien.

Luonnonsuojelupiiri myöntää ympäristöpalkinnon vuosittain taholle, joka on ansioitunut luonnon- tai ympäristönsuojelun saralla.

Luonnossa-sarja netissä: www.sll.fi/pirkanmaa/tiedotus/aamulehden-luonnossa-sarja

Lisätietoja:
Timo Tamminen, puheenjohtaja, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, 040 778 5658, timoantero.tamminen@elisanet.fi