Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Bongaa pölyttäjiä

Kuva: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnon kukkaloistoa ihaillessa voi havaita myös elintärkeitä pölyttäjiä. Osallistu Luonnonkukkien päivän viikonloppuun havainnoimalla pölyttäjiä 15. tai 16. 6. tekemällä havaintoja puolen tunnin ajan niityllä tai omalla pihalla. Tiedot ilmoitetaan verkkolomakkeella tai luontoharrastajien yhteisön iNaturalist-sovelluksella. Lisätietoja löydät Polyttajat.fi -sivustolta

Suomessa tärkeitä pölyttäjiä ovat kimalaiset, erakkomehiläiset, kukkakärpäset sekä päivä- ja yöperhoset. Kun hyönteiset ruokailevat kukissa ja imevät mettä, ne pölyttävät samalla kasvin kuljettamalla siitepölyä kukasta kukkaan. Perhoset pystyvät imemään pitkällä imukärsällään mettä kasveista. Kimalaisilla on usein lyhyt kieli, joten ne eivät aina yllä meteen asti. Silloin ne purevat tiensä medelle. Pölytystä tapahtuu kuitenkin, kun kimalaiset kampaavat takasäärien kammoilla siitepölyn vasuihin ja kuljettavat sen jälkeläisilleen. Suomen pölyttäjälajien seurantatieto on vielä lapsenkengissä. Esimerkiksi Suomen 200 erakkomehiläislajista ei tiedetä juuri mitään ja 37 kimalaislajinkin seuranta on vielä alussa. Perhosseurantaa on tehty enemmän, mutta siinä on katvealueita. (Edellä oleva teksti on osa Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2024 julkaistusta Liisa Hulkon kirjoituksesta.)

Pölyttäjäviikonlopun 15.–16.6.2024 tavoitteena on selvittää niityillä ja pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa. Lisätietoja tapahtumasta ja pölyttäjistä Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivulla  jutussa ”Löydätkö nämä kymmenen yleistä pölyttäjää lähiluonnostasi”.